::
Kontakt :: Zemljevid strani :: Prijava
 
Iskanje

novice
prireditve
projekti
naravni spomeniki
naravni rezervat
kulturni spomeniki
turizem
kmetijstvo
obrazci
razpisi
spletne povezaveVodooskrba v Beli krajini

Bela krajina se že od pradavnine otepa s težavami z oskrbo z vodo.

 

Kljub temu, da je na belokranjski plošÄi veliko vodotokov, s pitno vodo ni tako enostavno.  Belokranjske občine so pred dobrimi desetimi leti smelo zastavile projekt Vodooskrbe Bele krajine. Zahvaljujoč projektu, ki ga je s pristankom Državnega zbora RS finančno podprlo Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano (v času ministrovanja Cirila Smrkolja) se je regija, ki je bila do tistega trenutka najslabše oskrbljena s pitno vodo v CELOTNI Evropi (21% gospodinjstev ni imelo priključka na vodovod) zelo dobro razvila. Projekt - ali vsaj financiranje MKGP se je zaradi zavisti drugih regij v Sloveniji predčasno zaključil, pristojni resorji pa takrat danih obljub niso izpolnili - posledično pa so najbolj oddaljene vasi, predvsem v Občini ÄŒrnomelj ostale brez vodovoda.

 

Vsa ta gospodinjstva v Krajevnih skupnostih Adlešiči, Sinji Vrh, Stražnji Vrh in še kje se oskrbujejo zgolj z vodo, ki jo v zgrajenih kapnicah zbirajo s streh poslopij. Takšna voda seveda ni primerna niti za živali, kaj šele za ljudi, še večji problem pa je, da v kriznih obdobjih ta voda ne zadostuje. V sušnih poletnih obdobjih redno zmanjkuje vode, podobno pa je tudi v sušnih zimskih dnevih. Tako je tudi v letošnjem januarju, ko kljub obilnim padavinam, zaradi nizkih temperatur ni dovolj tekoče vode (nenavsezadnje zmrznila je tudi reka Kolpa - kar je v zadnjih desetletjih zelo redek pojav). 

 

Kako zelo huda je stiska ko pri temperaturah blizu -20 stopinj C zmanjka vode za gospodinjstvo in živino vedo le tisti, ki se s tem problemom vsakodnevno srečujejo.

Kmetija v Velikih Selih, ki redi preko 200 ovac, goveda in 13 kopitarjev je bila skoraj dva dni brez vode, živali pa so uspeli napojiti v nedeljo dopoldan, saj so prijazni gasilci iz PGD ÄŒrnomelj (kljub temu, da na Komunalnem podjetju v ÄŒrnomlju po 15 uri v petek nehajo sprejemati naročila in ne odgovarjajo na klice občanov v stiski) razumeli stisko ter kljub dela prostemu dnevu oskrbeli domačije v Stražnjem Vrhu in na Adlešiškem koncu in odrešili ljudi velikih skrbi. Resda si živali lahko pomagajo do vode tudi s snežno odejo, vendar pri tako nizkih temperaturah to živine ne odžeja več.

 

Ob tem seveda zanemarimo dejstvo, da vodo potrebuje tudi gospodinjstvo!

 

Kako dolgo bodo še bodo vasi v Beli krajini brez vode? Je to komu v Ljubljani sploh še mar?

 

Piše se leto 2009, vodovode pa so gradila razvita ljudstva že pred več tisočletji. Tudi v naših krajih! Kdaj jih bomo lahko posnemali in nadaljevali z deli?

 

Datum novice 11-01-2009 :: Objavil
Domov :: Krajinski park Kolpa :: Javni zavod :: Naravni spomeniki :: Kulturni spomeniki :: Kultura in običaji :: Turizem :: Kmetijstvo
 
 
 
Kolofon
Izvedba :: p@rtner