::
Kontakt :: Zemljevid strani :: Prijava
 
Iskanje

novice
prireditve
projekti
naravni spomeniki
naravni rezervat
kulturni spomeniki
turizem
kmetijstvo
obrazci
razpisi
spletne povezave



Ivan TOMŠIČ; pomemben mož iz območja Krajinskega parka Kolpa

 Ivan Tomšič

4. december 1838  -  17. april 1894

 

Ivan Tomšič, ki je postal znan učitelj, vzgojitelj in pisatelj;  se je rodil na Vinici v družini učitelja Bernarda Tomšiča  in Katarine roj. Malnerič.

 

Šolanje je pričel na rojstni Vinici in ga nadaljeval v Ljubljani (tudi s finančno pomočjo dr. Janeza Bleiweisssa). Leta 1860 konča učiteljišče in službuje v Tržiču in Ljubljani. 1889 je bil imenovan za okrajnega šolskega nadzornika.

 

Veliko je pisal in objavljal v takratnih glasilih (Vedež, Slovenski glasnik, Primorski Ilirijan, Primorec, Besednik, Torbica) in bil urednik knjižice za mladino – »Knjižica slovenskej mladini«. Ustanovil je tudi list Vrtec in ga urejal vrsto let.

 

Pisal ali prevajal je predvsem različne vzgojne in poučne prispevke za šolo, ustvaril pa je tudi nekaj del s področja naravoslovja (Prirodoslovje v podobah) in kmetijskih nasvetov (Poboljšani sosedje ali sadjereja v pogovorih za domače ljudstvo, Poljedelstvo v ljudskih šolah, Gospodarsko-kmetijska šola za učitelje, O mokroti in močvirnosti zemlje, O gnojnej jami ali gnojišču, v obširnejšem delu Srenja pod lipo pa je napisal enajst pogovorov o kmetijstvu. Udeležil se je tudi posebnega seminarja Kmetijstvo za učitelje na Dunaju.

 

Tudi Ivanov brat Ljudevit Tomšič je bil znan učitelj in pisatelj.

Datum novice 18-04-2017 :: Objavil




Domov :: Krajinski park Kolpa :: Javni zavod :: Naravni spomeniki :: Kulturni spomeniki :: Kultura in običaji :: Turizem :: Kmetijstvo
 
 
 
Kolofon
Izvedba :: p@rtner