::
Kontakt :: Zemljevid strani :: Prijava
 
Iskanje

novice
prireditve
projekti
naravni spomeniki
naravni rezervat
kulturni spomeniki
turizem
kmetijstvo
obrazci
razpisi
spletne povezaveKrajačeva Ane praznovala 102 leti

 Ana Žunič je 23. decembra 2016 praznovala že 102. rojstni dan.

 

Ana Žunič – Krajačeva Ane iz Žuničev v Beli krajini se je rodila kot Ana Vipavec, po domače Šokčeva Ane – v Šokčevem dvoru, Žuniči 2 in se poročila s sosedom, ker je tudi preživela večji del svojega življenja. Šokčevi so dobili domače ime po »šokcu« (kot v Beli krajini imenujemo Semičane), ki je prišel v Žuniče za hlapca, a se je očitno izkazal, saj je postal zet in pozneje gospodar domačije. Po prodaji domačije je šla Ana v Dom starejših občanov v Črnomelj, danes pa je oskrbovanka doma Rožič na Pribanjcih nasproti Vinice v sosednji Hrvaški.

 

Pred skoraj dvema desetletjema je Anino rojstno hišo odkupilo Ministrstvo za okolje in prostor, v upravljanje pa jo je dobil takratni Zavod za varstvo naravne in kulturne dediščine Novo mesto. Po njegovi ukinitvi je postal upravljavec Zavod RS za varstvo narave, kmalu po ustanovitvi Javnega zavoda Krajinski park Kolpa pa je upravljanje prešlo v njegove roke. Sledilo je temeljito popravilo in notranja ureditev, ter dopolnitev z zbirkami. Med drugim je bil objekt delno prekrit s slamnato kritino, urejen rokodelski center in podobno. Najpomembnejša pa je bila dodana vsebina s sprejemanjem gostov, saj se danes odvijajo v Šokčevem dvoru pomembni izobraževalni in kulturni dogodki. Obiskovalci se tukaj seznanijo z uskoško dediščino Bele krajine, tradicijo domače obrti in kulture, si ogledajo naravoslovne zbirke in podobno; v njem pa se odvijajo tudi pomembni kulturni dogodki.

 

Šokčev dvor je osrednja informativna točka Krajinskega parka Kolpa – muzej na prostem, ki podaja vsem obiskovalcem zavarovanega območja osnovne informacije o okolju, naravi, kulturi, ljudeh in zgodovini teh krajev.

 

Datum novice 24-12-2016 :: Objavil
Domov :: Krajinski park Kolpa :: Javni zavod :: Naravni spomeniki :: Kulturni spomeniki :: Kultura in običaji :: Turizem :: Kmetijstvo
 
 
 
Kolofon
Izvedba :: p@rtner