::
Kontakt :: Zemljevid strani :: Prijava
 
Iskanje

novice
prireditve
projekti
naravni spomeniki
naravni rezervat
kulturni spomeniki
turizem
kmetijstvo
obrazci
razpisi
spletne povezaveNa KUMETOVEM DOMU

Pri prijateljih!

 

Krajani Adlešičev se večkrat spomnijo pomembnih učiteljev, župnikov in svojih krajanov, ki so v času, ko so delali v tem ali drugih okoljih pomembno zaznamovali neko obdobje.

 

Prav posebne simpatije pa gojijo do nadučitelja v adlešiški osnovni šoli Boža Račiča –Kumeta. Kako pomemben je bil za kraj pove že dejstvo, da so mu krajani Adlešičev nadeli nadimek KUME (boter v belokranjskem narečju) in čeprav je služboval v Beli krajini »le« nekaj let, pustil tukaj nepozaben pečat, ime Adlešičev pa ponesel po svetu.

 

Poleg učiteljskega dela, ki je zajemalo tudi izobraževanje o modernih metodah kmetovanja, je kot strasten zbiratelj narodnega kulturnega bogastva s svojimi zbirkami in zapiski pripomogel, da so mnoge pomembne navade, reki in tudi predmeti ohranjeni za nas. Na svetovni razstavi v Londonu je pogumno predstavil belokranjske pisanice, ki so bile v kategoriji otroških spominkov ocenjene kot eden najlepših razstavljenih predmetov, zato je bila osnovna šola nagrajena z več pari usnjenih čevljev, kar je v začetku dvajsetih let prejšnjega stoletja pomenilo za te revne kraje veliko bogastvo.

 

Kume se je po končanem službovanju v Adlešičih, vedno rad vračal in sodeloval pri dogodkih, pomembnih za to lokalno skupnost in kulturno društvo. Z njim so se radi vračali tudi njegovi otroci – trije od petih so bili rojeni v Adlešičih.

 

Kumetova deca (Nada, Marko, Božo, Rajka) so skupaj  Belo krajino nazadnje obiskala na prireditvi v mesecu maju, najmlajša - Rajka (82 let), pa je povabila predstavnike Kulturno umetniškega društva Božo Račič, vodstvo Krajinskega parka Kolpa, Cvitkovičeve iz Adlešič ter DKŽ Adlešiči (ki nadaljujejo Kumetovo delo) na Račičev dom v Rožni dolini v Ljubljani. Poleg prijetnega druženja sta hči Rajka Račič in sin Marko Račič (88 let), ter vnukinja Mojca Račič predstavili Račičevo delo in zbirke.

 

Poleg pomembnega dogovora o uporabi zapiskov in redkih knjig, ki jih hrani družina – za potrebe  dela v javnem zavodu KP Kolpa, bo koristno tudi sodelovanje z Etnografskim muzejem, kjer je Mojca Račič kustosinja. Božo Račič – Kume je nadaljeval delo župnika Ivana Šašlja, ki je bil tudi kronist, pisatelj, pesnik in zelo pomemben ornitolog svojega časa, kakor tudi natančen zapisovalec vremenskih dogajanj in opazovanj v naravi.

 

Na fotografijah delegacija KUD Božo Račič Adlešiči, Društvo kmečkih žena Adlešiči, družina Cvitkovič in JZ Krajinski park Kolpa pri Rajki, Marku in Mojci Račič. Goste so sprejeli na pragu Kumetovega doma z kruhom in soljo.

 

Datum novice 09-01-2009 :: Objavil
Domov :: Krajinski park Kolpa :: Javni zavod :: Naravni spomeniki :: Kulturni spomeniki :: Kultura in običaji :: Turizem :: Kmetijstvo
 
 
 
Kolofon
Izvedba :: p@rtner