::
Kontakt :: Zemljevid strani :: Prijava
 
Iskanje

novice
prireditve
projekti
naravni spomeniki
naravni rezervat
kulturni spomeniki
turizem
kmetijstvo
obrazci
razpisi
spletne povezaveJesenska zgodba v Šokčevem dvoru 2016

 Na lep jesenski dan, v soboto 1. oktobra se je v Žuničih odvila letošnja jesenska zgodba Krajinskega parka Kolpa.

 

V jeseni se kmetje po vsem svetu navadno nekako zahvalijo naravi in stvarniku za bogate darove, ki so jih pridelali in jim zagotovili preživetje. Tudi v Krajisnkem parku Kolpa se tradicionalno spomnimo praznika jeseni na svoj način. Dogajalo se je veliko in številni obiskovalci so si lahko ogledali staro Belokranjsko domačijo (sami ali vodeno), sodelovali na delavnicah, ali pa le opazovali mojstre pri delu. Vezene, pletene in filcane izdelke so obiskovalci lahko odnesli s seboj. Na stojnicah je bilo mogoče kupiti različne pridelke in izdelke iz lokalnega okolja (od gribeljskega žbula do volnenih copatov in pisanic ter kozjega sira in medu...), si ogledati priložnostno slikarsko razstavo KUD Artoteka ali pa spremljati slikarja Janeza Muhviča pri ustvarjanju vinorelov iz Kaligaričevega refoška.

 

Vrhunec tokratnega praznovanja jeseni je bilo predavanje mag. Margite Adamič z naslovom "Lanene tekstilije, ročno poslikane z belokranjskimi motivi".

 

Nekatere je pritegnila razstava živali kjer je bilo mogoče videti tudi redke istrske osle, prvič so bile v Beli krajini razstavljene ovce pasme teksel, seveda pa so tudi tokrat bile prisotne najpomembnejše belokranjske pramenke. Med pridelki so izstopale buče velikanke Martina Pluta iz Preloke. Letošnje še niso stehtane, saj najlepše še rastejo, lani pa je najtežja buča pri Plutovih tehtala 280 kg.

 

Sekcija Pečkarke - KUD Božo Račič Adlešiči je poskrbela za kulinariko, žejo so uspešno gasili Žuniški gasilci in pred zaključkom dneva so Preloški muzikanti razveselili zbrane s svojim nastopom.

 

Ob vsem dogajanju pa je bilo najpomembnejše prijetno druženje prijateljev Krajinskega parka Kolpa, ki so podrobneje pogledali v opravljeno delo in s pozitivnim pristopom podali pobude za dodatne aktivnosti zavoda.

 

Ker pa slika pove več kot beseda prilagamo nekaj več dokumentarnih fotografij.

 

FOTO: Tončka Jankovič, Matjaž Željko, Boris Grabrijan

 

 

Datum novice 01-10-2016 :: Objavil
Domov :: Krajinski park Kolpa :: Javni zavod :: Naravni spomeniki :: Kulturni spomeniki :: Kultura in običaji :: Turizem :: Kmetijstvo
 
 
 
Kolofon
Izvedba :: p@rtner