::
Kontakt :: Zemljevid strani :: Prijava
 
Iskanje

novice
prireditve
projekti
naravni spomeniki
naravni rezervat
kulturni spomeniki
turizem
kmetijstvo
obrazci
razpisi
spletne povezaveSvečano v Miličih

 Pravoslavno Petrovo

 

Kot je ustaljena navada, so v pravoslavni cerkveni občini Marindol 12. julija praznovali god apostolov Petra in Pavla, ki sta patrona cerkve v Miličih. Tokrat je bilo zopet zelo slovesno, saj je bila to tudi priložnost zaključka zahtevne, drage in dolgotrajne obnove cerkve. Že pred leti so obnovili fasado, sledila je sanacija temeljev, nabavljen je bil dodaten zvon, obnova strehe, ki je sedaj v celoti bakrena pa je bila končana v dveh etapah.

 

Prva pravoslavna cerkev je bila zgrajena v sosednjih Paunovičih in Marindolu že kmalu po prihodu srbskih uskokov v te kraje (sredina 16 stoletja). Prva znana večja prenova cerkve sv. Petra v Paunovičih je bila izvedena 1868 leta – o čemer priča marmorna plošča v Miličih (in večkrat zmede obiskovalce, saj govori o popolnoma drugi cerkvi). V Miličih je bila cerkev zgrajena pred prvo svetovno vojno (viri navajajo različne datume, a gradnja se ni pričela pred 1908 letom in obredi so se v cerkvi opravljali že leta 1912). Na mestih kjer so nekoč stale cerkve v Paunovičih in Miličih so bila lani postavljena obeležja v obliki velikih križev.

 

Obnovo cerkve so financirali verniki pravoslavne cerkvene občine Marindol, Občina Črnomelj, posebno pa so se izkazali donatorji iz Ljubljane – med njimi tudi Stanojlo  Vajović – Cane, Dušan Jovanovič, Goran Dragič, Rašo Nesterovič, Nikola in Petar Damjanić, Zoran Jankovič, Momo Jorgačević... Te je vladika Gerasim, episkop Gornjekarlovški tudi nagradil z visokimi priznanji. Med domačini, ki so veliko prispevali v denarju in delu, predvsem pri ureditvi prostora pa sta bila izpostavljena Niko Bunjevac-Majorov in dr. Tomislav Đorđević. Zaslužnih za uspeh je veliko, po svojih močeh prispeva tudi JZ Krajinski park Kolpa, vse aktivnosti pa vodi predsednik cerkvene občine Simo Selakovič, posebno pa se angažira tudi družina Vukčevič (Žužičevi), ki ureja cerkev in okolico.

 

Pri liturgiji je sodelovalo veliko duhovnikov, med njimi tudi paroh Marindolske parohije Jelenko Stojanovič in iguman Mihajlo Vukčevič, rojen v Marindolu. Po svečanosti so domačini in donatorji zagotovili bogato pogostitev vseh udeležencev slovesnosti.

Datum novice 13-07-2016 :: Objavil
Domov :: Krajinski park Kolpa :: Javni zavod :: Naravni spomeniki :: Kulturni spomeniki :: Kultura in običaji :: Turizem :: Kmetijstvo
 
 
 
Kolofon
Izvedba :: p@rtner