::
Kontakt :: Zemljevid strani :: Prijava
 
Iskanje

novice
prireditve
projekti
naravni spomeniki
naravni rezervat
kulturni spomeniki
turizem
kmetijstvo
obrazci
razpisi
spletne povezaveÅ tetje medvedov

Predstavljeni rezultati štetja medvedov s pomočjo genetsko –molekularne metode!

 

Štetje medvedov in na podlagi tega ocena populacije je v Sloveniji že stara stvar, spremljale pa so jo večne polemike kako zanesljiva je ta metoda, ko je Zavod za gozdove Slovenije s pomočjo Lovske zveze Slovenije večkrat na leto na krmišÄih spremljal gibanje medvedov.

 

Agencija za okolje je v letu 2007 in 2008 financirala izvedbo raziskovalne naloge, ki jo je s številnimi partnerji izvajala Biotehniška fakulteta iz Ljubljane. Rezultati, ki naj bi bili bolj zanesljivi (tudi tukaj pa gre na koncu za oceno in ne absoluten rezultat) so podali številčno sliko, da v Sloveniji trenutno živi 434 medvedjih osebkov. Ker je ta ocena narejena z 95 odstotnim statističnim intervalom zaupanja, pomeni, da na podlagi dejansko najdenih 354 različnih vzorcev (od tega 159 samcev in 195 samic) sklepajo na populacijo, ki se giblje nekje med številkami 394 do 475 živali. Genetske raziskave so opravili večinoma na vzorcih blata, ki so jih poslali uslužbenci zavoda za gozdove in člani Lovske zveze Slovenije, nekaj pa je bilo tudi vzorcev tkiva iz narave odvzetih medvedov.

 

ÄŒeprav znanstveniki ocenjujejo, da je vzorčenje v vzhodni Dolenjski in beli krajini potekalo slabše, pa je bilo tudi na območju Krajinskega parka Kolpa zaznano več medvedov. Za sobivanje teh  (in drugih zavarovanih prostoživečih vrst) z lokalnim prebivalstvom in njihovimi dejavnostmi si prizadevamo, zato v bodoče načrtujemo projekte razvijanja primernejših zašÄitnih ukrepov, tehnologije paše in podobno. Zaradi teh načrtov so delavci KP Kolpa z zanimanjem sodelovali na delavnici, ki jo je organizirala ARSO, Biotehniški fakulteti pa ponudili pomoč pri nadaljnjih projektih na območju parka.

 

Datum novice 08-01-2009 :: Objavil
Domov :: Krajinski park Kolpa :: Javni zavod :: Naravni spomeniki :: Kulturni spomeniki :: Kultura in običaji :: Turizem :: Kmetijstvo
 
 
 
Kolofon
Izvedba :: p@rtner