::
Kontakt :: Zemljevid strani :: Prijava
 
Iskanje

novice
prireditve
projekti
naravni spomeniki
naravni rezervat
kulturni spomeniki
turizem
kmetijstvo
obrazci
razpisi
spletne povezaveRazstava drobnice v Semiču

 Ovčerejci in kozjerejci Bele krajine se postavijo na ogled!

 

Društvo rejcev drobnice Bele krajine je prejšnjo pripravilo že 22. razstavo drobnice. Tudi ta je bila kot vse doslej v Semiču ali okolici. Ta dogodek je tudi najstarejša razstava na lokalnem nivoju, ki se tako dolgo odvija brez prekinitev v celotni državi. Seveda so imele razstave v preteklosti svoje vzpone in padce, a trenutno je to bogat vsestranski dogodek s številnimi spremljajočimi aktivnostmi. Poleg ovac in koz je bilo mogoče videti tudi ovčarske in pastirske pse, pokušati in kupiti mesne in mlečne proizvode rejcev drobnice in govedorejcev in opremo, ki jo kmetje potrebujejo pri svojem delu. V spremljajočem programu so ocenjevali tudi živali, trofeje rejnih živali in jagnječjo pečenko. Bogat je bil srečelov in gostinska ponudba, obiskovalci pa so se poskusili pastirskem 4X4  - ocenjevanju teže ovna le z ogledom živali.

 

S Sloveniji in Beli krajini reja drobnice po obsegu stagnira, možnosti razvoja pa so še velike. Tudi za oblikovanje novih delovnih mest. Pred leti je število plemenskih živali upadlo za nekaj odstotkov, kar je pa je imelo (poleg vstopa Hrvaške v EU) zelo ugodne posledice za odkupne cene. Te so danes za več kot EURO višje za kilogram mesa kot pred tremi leti – a še vedno med najnižjimi v tem delu Evrope. Na Hrvaškem so se morali rejci sprijazniti za v povprečju kar 2 € nižjimi cenami, a še vedno večjimi kot v Sloveniji. Seveda so maloprodajne cene v Sloveniji na podobnem nivoju kot v vsej Evropi in rejci se zaskrbljeno vprašujejo kje ostaja razlika. Odkupna cena v Slovenskih klavnicah je bila zadnji teden v maju 5,27 € za kilogram jagnječjega mesa, na Hrvaškem pa 6,60 € (pred vstopom v EU tudi 9 €).

 

Komisija je bila mnenja, da je najlepšo ovco pripeljal Martin Skala iz Semiča, najlepšega ovna Boris Grabrijan iz Adlešičev, najlepšega kozla Oli Oslakovič iz Omote, najlepšo kozo Janez Škrinjar iz Semiča, najlepšo trofejo kozla je imel Izidor Grabrijan iz Adlešičev, , ovnovo trofejo pa Duška Pašič iz Štrekljevca. Kot najboljši mojster peke jagnječje pečenke se je tokrat izkazal Andrej Ogulin iz Malin. 

Datum novice 13-06-2016 :: Objavil
Domov :: Krajinski park Kolpa :: Javni zavod :: Naravni spomeniki :: Kulturni spomeniki :: Kultura in običaji :: Turizem :: Kmetijstvo
 
 
 
Kolofon
Izvedba :: p@rtner