::
Kontakt :: Zemljevid strani :: Prijava
 
Iskanje

novice
prireditve
projekti
naravni spomeniki
naravni rezervat
kulturni spomeniki
turizem
kmetijstvo
obrazci
razpisi
spletne povezaveTV SLO1 - Premiera preloške steljarije

Steljarija (tradicionalno sodelovanje med vašÄani ob košnji steljnikov)

 

je danes le še spomin. Tudi steljniki, ta za Belo krajino tako značilna pokrajina, se vse bolj zarašÄajo, prave je mogoče najti le še na nekaj majhnih površinah. Prav zato so letos oktobra na Preloki po zamisli domačinke Ane Starešinič rekonstruirali delovni dan na domačiji, kjer je steljarija in gospodarju ter gospodinji pride pomagat 11 vašÄanov - težakov, ne za plačilo, ampak za vračilo.

 

Film o enem dnevu steljarije, ki ga je posnela Televizija Slovenija, je poskus prikaza nekdanjega načina življenja na vasi in razmišljanja o tem življenju. Njegov osnovni cilj je skozi drobni delovni običaj, ki sta ga čas in vsesplošna mehanizacija nepreklicno pometla v zgodovino, pripovedovati širšo zgodbo o ljudeh. Posnet je sredi slikovitih preloških steljnikov, ki se prav zaradi opušÄanja steljarjenja povečini vse bolj zarašÄajo.

 

Film se premierno predvaja kot ena od letošnjih novoletnih oddaj nacionalne televizije. Na sporedu je nocoj (torek, 30. decembra), ob 21.15 na prvem programu TVS.  Starejši si ga boste gotovo ogledali z nostalgijo, mlajši pa boste izvedeli kaj več o življenju svojih prednikov in naši preteklosti.

 

Datum novice 30-12-2008 :: Objavil
Domov :: Krajinski park Kolpa :: Javni zavod :: Naravni spomeniki :: Kulturni spomeniki :: Kultura in običaji :: Turizem :: Kmetijstvo
 
 
 
Kolofon
Izvedba :: p@rtner