::
Kontakt :: Zemljevid strani :: Prijava
 
Iskanje

novice
prireditve
projekti
naravni spomeniki
naravni rezervat
kulturni spomeniki
turizem
kmetijstvo
obrazci
razpisi
spletne povezaveDedek Mraz v vsako Polansko vas

DEDEK MRAZ V VSAKO POLANSKO VAS

 

V nedeljo, 28. Decembra, je Dedek Mraz s svojim spremstvom obiskal vse polanske vasi, obdaril otroke z bonboni, starejšim pa delil napotke za prihajajoče dni.

 

Svoj pohod je začel že ob 10. uri zjutraj, s sprehodom po Nemški loki in nadaljeval preko Brezovice in ÄŒepelj v Podgoro. VašÄani so ga večinoma pričakali ob cesti, nekatere pa je privabil še iz toplih postelj. V Zagozdecu so ga pričakali sredi vasi, v Predgradu je bil deležen sprejema s kar tremi harmonikarji, v Kovači vasi je obiskal palčke, potem pa še otroke v Deskovi vasi in Staremu trgu. V Radencih so Dedka Mraza pričakali s harmoniko, kakor tudi v Dečini, v Sodevcih pa je bilo  slovesno (kot se za najlepšo Polansko vas  tudi spodobi), saj so se zbrali prav vsi vašÄani. Za dedka in spremstvo so pripravili tople napitke in prigrizke, nakar je odšel vošÄit srečo v novem letu tudi carinikom in policajem na maloobmejnem prehodu Sodevci. Dedek Mraz je s svojimi palčki obiskal še vašÄane Prelesja in Dola, kjer je tudi zaključil letošnji obisk Polanske doline.

 

Še zadnjič letos je pogledal na ta lepi del Slovenije in odletel nazaj na severni pol. Obljubil pa je, da se ob letu zopet vrne,  seveda - ker smo si to zaslužili!

 

Za Polansko TŠD Stari trg ob Kolpi

Igor Volf

 

Slike:

-         v Starem trgu

-         si kaj priden?

-         tudi v Radencih so nam špilali

-         Sodevčani so nas pričakali na sredi vasi

-         srečo tudi organom na meji

 

 

Še nekaj zanimivosti o Dedku Mrazu  (vir: Wikipedija, prosta enciklopedija)

 

Dedek Mraz je mitološki dobrotnik, ki obdaruje (pridne) otroke v noči s 31. decembra na 1. Januar.

Dedek Mraz je prišel k nam v času komunizma, ko sta bila prepovedana (ali vsaj nezaželena) tradicionalni kršÄanski sveti Miklavž in ameriški Božiček. Dedek Mraz temelji na ruskih legendah. V rušÄini se imenuje Дед Мороз (Ded Moroz) in je poročen s Starko Zimo, ki se po rusko imenuje Зима-старуха (Zima-staruha). V letu  1999  so v ruskem mestu Veliki Ustjug (Великий Устюг) začeli tržiti turistični projekt »Domovina Dedka Mraza«, vendar to ni edino mesto, ki se poteguje za ta naziv.

Ko so ga "pripeljali" iz Rusije tudi v Slovenijo, se je tu počutil odlično. Nastanil se je pod Triglavom, slikar Maksim Gaspari pa ga je oblekel čisto po slovensko.

Celo v Rusiji se v zadnjem času tradicija Dedka Mraza meša z ameriško tradicijo Božička, zato naštejmo glavne lastnosti, po katerih se Dedek Mraz loči od Božička in svetega Miklavža:

  • Domovanje: pod Triglavom.
  • Datum: Otroke obdaruje pred novim letom ali (predvsem doma) na novoletno jutro.
  • Oblačila: Oblečen je v ovčji krznen plašÄ s slovenskimi vzorci, v roki ima sprehajalno palico, na glavi ima polhovko
  • Spremstvo: Ponavadi nima spremljevalcev, lahko pa ga spremljajo palčki.
  • Prevoz: Pripelje se s sanmi (s konjsko vprego).

V Sloveniji dedek Mraz domuje pod Triglavom. PlašÄ je opremljen z Gasparijevo ornamentaliko, na glavi ima polhovko. Obiski dedka Mraza so se ves čas tranzicije obdržali na Primorskem in Krasu. Dedek Mraz ima vse otroke zelo rad in ne dela nikaršnih razlik med njimi. Vsi tako dobijo enaka darilca. Še največrat jim za darilo prinese kako kratkočasno otroško predstavo-pravljico. O dedku Mrazu obstaja veliko različnih pesmic, še najbolj znana je Siva kučma, bela brada ... (Janez Bitenc).

Datum novice 28-12-2008 :: Objavil
Domov :: Krajinski park Kolpa :: Javni zavod :: Naravni spomeniki :: Kulturni spomeniki :: Kultura in običaji :: Turizem :: Kmetijstvo
 
 
 
Kolofon
Izvedba :: p@rtner