::
Kontakt :: Zemljevid strani :: Prijava
 
Iskanje

novice
prireditve
projekti
naravni spomeniki
naravni rezervat
kulturni spomeniki
turizem
kmetijstvo
obrazci
razpisi
spletne povezaveJesenska zgodba v Šokčevem dvoru

 Na svetovni dan varstva živali je Javni zavod Krajinski park Kolpa pripravil prireditev z imenom Jesenska zgodba. Tokrat prvič, a z namenom, da postane tradicionalna, podobno kot spomladanska prireditev Dan odprtih vrat - ob dnevu Evropskih naravnih parkov. Ker je bil zadnje septembrske dni tudi Evropski dan biotske raznovrstnosti v kmetijstvu, je bil to pravi trenutek za predstavitev najpomembnejših predmetov te pestrosti: avtohtonih pasem in vrst živali kakor tudi rastlin (lanu, konoplje, koruze, sadja...).

 

Ob prijetnem druženju smo poleg spoznavanja tudi »stukli« (tolkli) lan naših partnerjev Hiša izročil v bližini Cerkniškega jezera, ter konopljo, ki je rasla v Adlešičih; si ogledovali različne (tudi nove) stalne zbirke v Šokčevem dvoru in začasno razstavo projektaLanatura.

 

Na poziv Zveze društev rejcev drobnice Slovenije, da naj bo 4 oktober dan odprtih vrat kmetij z drobnico je KP Kolpa s kmetijami Selakovič, Tolar in Vučji ogrizek pripravil tudi manjšo razstavo živali, ki je zelo navdušila obiskovalce. Najmlajši so bili še posebno veseli igrivih pujskov pasme mangulica in istrskih oslov, ki so jih lahko tudi jezdili. Vedno so zanimivi tudi konji in kobila slovenske hladnokrvne pasme je bila ogledovana z veliko zanimanja. Seveda pa razstave živali v Beli krajini ni mogoče pripraviti brez najznamenitejšega predstavnika regije - ovac pasme belokranjska pramenka.

 

Obiskovalce je ob številnih zanimivostih in novostih v Šokčevem dvoru spravil v smeh skeč družine Brozovič (v pripravi in izvedbi igre so sodelovale tri generacije družine), ki je šaljivo predstavil življenje na vasi v pristnem viniškem narečju.

 

Prireditev so pomagali tehnično izvesti tudi člani prostovoljnega gasilskega društva Žuniči.

 

Nasvidenje na Jesenski zgodbi 2015

Datum novice 05-10-2014 :: Objavil
Domov :: Krajinski park Kolpa :: Javni zavod :: Naravni spomeniki :: Kulturni spomeniki :: Kultura in običaji :: Turizem :: Kmetijstvo
 
 
 
Kolofon
Izvedba :: p@rtner