::
Kontakt :: Zemljevid strani :: Prijava
 
Iskanje

novice
prireditve
projekti
naravni spomeniki
naravni rezervat
kulturni spomeniki
turizem
kmetijstvo
obrazci
razpisi
spletne povezaveAdlešiško »Stoletje po odhodu na cesarski Dunaj«

Letni koncert KUD Božo Račič Adlešiči

 

Kulturno umetniško društvo  Božo Račič Adlešiči je s petkovim (12. dec. 2008) letnim koncertom sklenilo niz dogodkov in prireditev v obeležje zgodovinskega odhoda na cesarski Dunaj, ki se je zgodil 12. junija 1908, ob 60-letnici vladanja Franca Jožefa I. (vladal od 1848 do 1916). Fotografije in zapisi v časopisih iz tistih časov potrjujejo že takratni obstoj folklore v Adlešičih, kjer so skozi stoletje generacije folklornikov iz roda v rod prenesle Adlešiška kola, stare pesmi in napeve, predvsem pa mnoge domače obrti, šege in navade ter bela, lanena, oblačila.  

 

V petek so Adlešičani podoživeli odhod svojih prednikov na poklon k cesarju, kamor jih je vodil takratni župnik Ivan Šašelj, ki je otroke najprej peljal na vlak v Kočevje in nato z njim na Dunaj. V sprevodu so za črednikom otroci vodili zelenega Jurija, predice so predle in pele, sledili sta dekleti s kruhom (velikim skoraj kot mlinski kamen), ženin in nevesta ter »beli Kranjci«. Kot gostja večera je nastopila pevka in pravljičarka LJOBA JENÄŒE, v sprevodu pa so sodelovali tudi učenci Osnovne šole Adlešiči. Ob visokem jubileju so s svojim obiskom člane KUD Božo Račič med drugimi počastili tudi hči Boža Račiča -  Rajka Račič Bazelj,  poslanka v DZ Renata Brunskole ter direktor Krajinskega parka Kolpa Boris Grabrijan.

 

Adlešičani so v letu 2008, v okviru štirih sekcij v društvu (oktet Prelo, pevke KRESNICE, folklorna skupina in tamburaška skupina), skupaj izvedli več kot 100 nastopov. Ena večjih prireditev ob 100-letnici folklore  v Adlešičih se je zgodila 17. maja, ko so na pokritem igrišÄu ob kulturnem domu poleg članov domačega kulturnega društva nastopili še Tamburaški orkester KUD Oton Župančič Gradac, folklorna skupina iz Hrvaške – KUD Mahićno, folklorna skupina Zeleni Jurij ÄŒrnomelj  ter učenci OŠ Adlešiči. Adlešičani so gostovali tudi na tamburaškem festivalu v Kikindi (Srbija) ter mnogih prireditvah po Sloveniji. Pravo obeležje stoletnice je bilo dvodnevno potovanje na Dunaj, kjer so se Adlešičani pred letnim dvorcem Schonbrunn skupaj s FS Predgrad predstavili v sklopu prireditev »Voices of the World«, prav tako pa pustili pečat v centru mesta, ob katedrali Sv. Štefana.

 

 

Citat iz kratkega poglavja o Dunajskem jubilejnem sprevodu, objavljenem v koledarju Sv. Mohorja  leta 1909 na 144. str., kakor ga je videl Ksaver Meško

"… za temi prikoraka skupina otrok v belih oblekah, vodeča z zelenjem ovitega fanta, »Zelenega Jurija«. Izredno so ugajali ti otroci, kakor so pričali glasni vzkliki priznanja med gledalci. Vobče so čudovito nežno učinkovale te belo obleke, preproste, a vendar stokrat krasnejše nego vsi brezokusni okraski, ki ga navešajo nekatera dekleta in mlade žene tako rade nase. Ni pametno! Večno je bila in večno bo najlepša naravna preprostost ali preprosta narava. ÄŒisto, zdravo telo v preprosti, a snažni in okusni obleki je največji okras sveta božjega. Za njimi je šla belokranjska svatba v najrazličnejših narodnih nošah, ki pa so razodevale ves dober okus naših prednikov…"

“…občinstvo je burno pozdravljalo slovenske skupine. Veliko mešÄanom je nudila ta sveža, naravna preprostost - in ravno zaradi tega tem bolj očarujoča krasota naših ljudi - nekaj povsem novega, zato tem zanimivejšega. Odtod glasni klici začudenja, priznanja in pohvale.  Z oken visokih palač, kjer se je stiskala glava h glavi, in ravno tako glasno priznanje in občudovanje pri občinstvu na cestah in ulicah..Seveda, tudi napora in truda ni bilo malo. Hoditi po dunajskem tlaku črez šest ur, pač ni malenkost. In nekatere deklice že dve noči niso skoro nič spale, druge, posebno pa nekateri moški udeleženci, so bili še na tešÄ. A vendar  so rešili junaško in častno svojo nalogo.

Upajmo, da ne bo trpel škode nišÄe, ne v moralnem oziru, ne na zdravju. ÄŒe se uresniči to upanje in se spomnimo sprevoda samega, dne 12. junija, 1908, lahko rečemo z mirnim srcem:

Bil je lep dan. Za Slovence zelo časten dan!”

 

 

Društvo je samostojne prireditve in potovanje na Dunaj izvedlo s pomočjo Občine ÄŒrnomelj, Javnega zavoda Krajinski park Kolpa, Krajevne skupnosti Adlešiči, Javnega sklada RS za ljubiteljske in kulturne dejavnosti, Društva kmečkih žena Adlešiči, Društva prijateljev mladine Adlešiči, Prostovoljnega gasilskega društva Adlešiči, Zavarovalne hiše Luič, podjetja KOLPA'S d.o.o. Adlešiči

 

Datum novice 12-12-2008 :: Objavil
Domov :: Krajinski park Kolpa :: Javni zavod :: Naravni spomeniki :: Kulturni spomeniki :: Kultura in običaji :: Turizem :: Kmetijstvo
 
 
 
Kolofon
Izvedba :: p@rtner