::
Kontakt :: Zemljevid strani :: Prijava
 
Iskanje

novice
prireditve
projekti
naravni spomeniki
naravni rezervat
kulturni spomeniki
turizem
kmetijstvo
obrazci
razpisi
spletne povezaveKrajinski park Kolpa na sejmu AGRA

 SEJEM AGRA 2014

V ZNAMENJU MEDNARODNEGA LETA

DRUŽINE IN DRUŽINSKEGA KMETOVANJA

 

Pomurski sejem d.d. je letos pripravil že  52. mednarodni kmetijsko-živilski sejem v Gornji Radgoni, ki se je potrdil kot eden najpomembnejših tovrstnih sejmov v regiji.

 

Letos se je na 23.000 m2 razstavnih površin v halah in 27.000 m2 zunanjih razstavnih površin predstavilo 1.750 razstavljavcev iz 29 držav. Obiskovalci so si poleg tega lahko ogledali še vzorčne nasade na 15.300 m2, in razstave živali, ki so se razprostirale na 3.000 m2 površin, skupaj pa se je odvilo kar 150 različnih dogodkov.

 

Zanimiv sejem si je ogledalo 128.000 obiskovalcev (med njimi tudi veliko VIP gostov: predsednik republike Borut Pahor, mandatar za sestavo vlade dr, Miroslav Cerar, ter seveda najpomembnejši akter tega sejma minister za kmetijstvo in okolje mag. Dejan Židan ter drugi), kar je za kar nekaj zadnjih let rekorden obisk.

 

Letošnji sejem AGRA je posebne poudarke namenil mednarodnemu letu družine in družinskega kmetovanja, ekološkemu kmetijstvu in živilom, hrani iz naše bližine, semenu kot temelju uspešnega kmetijstva, gozdu in lesu kot zeleni zakladnici Slovenije, trajnostnemu gozdarjenju in varnemu delo v gozdu, turističnim kmetijam z lokalno prehransko ponudbo, kmetijski tehniki za varno in okolju prijazno kmetovanje.

 

Na sejmu so sodelovali tudi Belokranjci. Poleg številnih vinarjev, ki so poželi veliko priznanj za svoja vina je imel opazno vlogo tudi Javni zavod Krajinski park Kolpa. V okviru razstave Slovenskih avtohtonih pasem živali, ki jo je pripravila Biotehniška fakulteta, in pri kateri je bil letos poudarek na belokranjski pramenki, krškopoljskem prašiču in posavskem konju so se predstavljale tri belokranjske kmetije (Vuče iz Malih Sel, Vučji ogrizek iz Velikih Sel in Selakovič iz Paunovičev) ter Krajinski park Kolpa. Poleg živali je bil poudarek predvsem na proizvodih vezanih na rejo teh avtohtonih živali (suhomesnati izdelki, volna, krzno…). To je bila dobra promocijska in prodajna priložnost. Kmetje, še bolj pa mojstri domače obrti, ki se ukvarjajo s predelavo surovin avtohtonih pasem domačih živali so jo izkoristili na dveh stojnicah.

Veliko je bilo tudi povpraševanje o možnostih izletniškega turizma in dopustovanja na Kolpi. Ta zahteven projekt smo v javnem zavodu KP Kolpa uspeli realizirati s podporo deležnikov parka, strokovno pomočjo Službe za ohranjanje živalskih genskih virov,  kolegov v Krajinskem parku Goričko in finančno podporo Pomurskega sejma, za kar se vsem sodelujočim tudi najlepše zahvaljujemo.

Datum novice 28-08-2014 :: Objavil
Domov :: Krajinski park Kolpa :: Javni zavod :: Naravni spomeniki :: Kulturni spomeniki :: Kultura in običaji :: Turizem :: Kmetijstvo
 
 
 
Kolofon
Izvedba :: p@rtner