::
Kontakt :: Zemljevid strani :: Prijava
 
Iskanje

novice
prireditve
projekti
naravni spomeniki
naravni rezervat
kulturni spomeniki
turizem
kmetijstvo
obrazci
razpisi
spletne povezaveDelavnice v KP Kolpa - pridelava gob ŠITAKI

 Dopolnilna dejavnost – pridelava gob šitak

 

V sklopu izobraževanj, ki jih za prebivalce parka organizira Javni zavod Krajinski park Kolpa smo tokrat pripravili dve delavnici gojenja gob – šitaki. Prva delavnica je bila pripravljena v Poljanski dolini – v Sodevcih, druga, še posebno dobro obiskana, pa v Adlešičih. Po predhodni pripravi potrebnega micelija in polen različnega lesa je znan gojitelj gob Franc Možina-Aco iz Ekološke kmetije Bancerl iz Šmartnega pri Litiji izvedel prikaz postopkov za vzrejo teh odličnih gob.

 

Šitake so bogat vir različnih hranilnih in zdravilnih učinkovin, ki so bile tudi znanstveno dokazane. Vsebujejo veliko beljakovin (več v klobuku kot v kocenu), ogljikovih hidratov, vitaminov A, B1, B2, B3, B12 in različne mineralne snovi. Če vzrejene gobe sušimo na soncu, pa pridobijo tudi obilico D vitamina. Šitake ali originalno Shiitake (latinsko Lentinus edodus) so po poreklu Japonske gobe, ki pa so se zaradi svoje velike hranilne vrednosti razširile po vsem svetu. Na spletu so dostopne tudi informacije o zdravljenju raka s šitakami, različnih bolezni jeter in srca, krvožilja, ter posebno pri zdravljenju gripe tipa A. 

 

Seveda so pomembne tudi zaradi svoje prehranske vrednosti saj jih lahko pripravimo popečene, dušene ali pa v juhah, kot čajni napitek; užitne pa so tudi surove in za nekatere bo pomemben tudi podatek, da so nizko kalorična jed. Pri nas jih v naravi ne najdemo,  jih pa z lahkoto vzrejamo v lesnih polenih. V fazi mirovanja (pozimi) posekamo primeren les premera 10-15 cm (sadna drevesa niso primerna, najboljša pa so polena bukve, hrasta, gabra in kostanja).

 

Na delavnici smo vstavili micelij v metrska polena gabra, kostanja in prvič pri nas tudi bele breze v luknje globoke  4-5 cm, premera 10 mm – približno 15-20 lukenj na deblo.

 

Micelij, ki je rasel na lesnih sekancih smo po vstavljanju v luknje zaprli z bukovimi čepi in zalili s segretim čebeljim voskom. Sledi zlaganje polen v kopico in čakanje na pridelek. Viden učinek je včasih že po 7 dneh, sicer pa lahko na pridelek čakamo od 6 – 24 mesecev.

 

Glede na to, da je vložek v vzrejanje teh gob zelo majhen – tako finančno kot delovno je to zelo primerna dopolnilna dejavnost, ki tudi ne zahteva posebnega prostora ali kmetijskega zemljišč – le prostor za kopo na prostem, kjer bo dovolj vlage, lahko pa je tudi brez svetlobe. Če smo uspešno pripravili micelij in z njim okužili kvalitetna polena, nam bodo rodile tudi več let.

 

In veliko sreče pri vzreji ter uživanju gob.

 

Tekst in foto: Boris Grabrijan

Datum novice 07-07-2014 :: Objavil
Domov :: Krajinski park Kolpa :: Javni zavod :: Naravni spomeniki :: Kulturni spomeniki :: Kultura in običaji :: Turizem :: Kmetijstvo
 
 
 
Kolofon
Izvedba :: p@rtner