::
Kontakt :: Zemljevid strani :: Prijava
 
Iskanje

novice
prireditve
projekti
naravni spomeniki
naravni rezervat
kulturni spomeniki
turizem
kmetijstvo
obrazci
razpisi
spletne povezavePošta Slovenije izdala znamko Krajinski park Kolpa

 

Krajinski park Kolpa na poštni znamki

 

Adlešiči - Pošta Slovenije je v petek 30. maja 2014 izdala novo serijo priložnostnih znamk, med katerimi v seriji Naravni parki Slovenije tokrat predstavlja Krajinski park Kolpa. Ob tej priložnosti je pošta Adlešiči izdala tudi priložnostni poštni žig.

Pošta Slovenije je sicer izdala še znamke z motivom dvakratne olimpijske zmagovalke Tine Maze, v seriji Europa, kjer so letošnja tema ljudska glasbila sta izšli znamki z motivoma haloške žveglje in klopotala, nova znamka v seriji Zgodovina je izšla na temo reševanja zavezniških letalcev, na prvi znamki v novi seriji priložnostnih znamk Slovenske ladje pa je upodobljena prva slovenska ladja Martin Krpan.

 

Ob tej priložnosti je izdana znamka z motivok Krajinskega parka Kolpa ter priložnostni žig.

 

In še tekst biltena ob izdaji znamke:

 

Krajinski park Kolpa

 

Najpomembnejši del zavarovanega območja narave na skrajnem jugu države - Krajinskega parka Kolpa, je čista, topla in biotsko bogata reka Kolpa, ki v svojem toku večkrat spremeni značaj: od gorskega hudournika, ki izvira v Gorskem Kotarju do lenobne ravninske reke, ki se pri Sisku izliva v Savo. Ta raznolikost rečnega toka in dobra kvaliteta vode sta tudi pogoja za veliko biotsko pestrosti – več kot trideset vrst rib. Nekaterih ne najdemo v nobenih drugih slovenskih vodah. 

 

Poleg bogatih poplavnih ravnic in strmih bregov v kanjonu se vzdolž mejne reke razprostirajo tudi prostrani belokranjski steljniki z značilno praprotjo, belimi brezami, brinjem in bogatim prepletom živalskega in rastlinskega sveta. V zavarovano območje segajo tudi obronki kočevskih gozdov in Velikega bukovja, ki so tudi dom velikih zveri značilnih za Slovenijo: rjavega medveda, volka in risa. Posebno bogato je to območje tudi s ptiči, med katerimi je najbolj značilna siva čaplja, največji posebnosti pa sta orel belorepec in velika žagarica.

 

Značilen pečat parku daje tudi mozaična kulturna krajina, najbolj pa njegovi prebivalci, ki so naravo in bogato kulturno dediščino ohranili. Še vedno so živa znanja o pridelavi in predelavi lanu iz katerih izdelujejo tipično belo belokranjsko nošo in pisanje adlešiških pisanic (z voskom popisana velikonočna jajca).

 

Park se razprostira na površini 4.331 hektarjev ob slovenskem bregu reke Kolpe in nudi obiskovalcem obilo sprostitve na številnih učnih in pešpoteh ter v kulturnem spomeniku Šokčev dvor v Žuničih, ki je osrednja info točka.

 

 

Vabljeni v objem belih brez in reke Kolpe!

 

 

 

Datum novice 31-05-2014 :: Objavil
Domov :: Krajinski park Kolpa :: Javni zavod :: Naravni spomeniki :: Kulturni spomeniki :: Kultura in običaji :: Turizem :: Kmetijstvo
 
 
 
Kolofon
Izvedba :: p@rtner