::
Kontakt :: Zemljevid strani :: Prijava
 
Iskanje

novice
prireditve
projekti
naravni spomeniki
naravni rezervat
kulturni spomeniki
turizem
kmetijstvo
obrazci
razpisi
spletne povezaveSvetovno prvenstvo v striženju ovac na Irskem

 »Pričela se je ovčerejska olimpijada« -

 

s temi besedami je v četrtek 22. maja odprl Svetovno prvenstvo v striženju ovc – » Golden Shears«  v Goreyu na Irskem minister za kmetijstvo, Simon Coveney. Kako pomemben je ta dogodek za Irsko in ves svet pove tudi to, da sta kmetijskega ministra na otvoritvi spremljala še minister za turizem in minister za lokalno upravo, trije senatorji in dva evropska poslanca. Kar pa je predstavnikov kmečkih organizacij pa so tako ves čas zraven in podpirajo tekmovanje.

 

Na tokratnem svetovnem prvenstvu v strižnji ovc z električnimi škarjami, ročnimi škarjami in sortiranju volne sodeluje 28 držav, med njimi v dveh kategorijah tudi Slovenija. Prvič sodelujeta tudi Kitajska in Argentina, obe ovčerejski velesili. V času tekmovanj – poleg svetovnega prvenstva se bo odvilo še državno prvenstvo Irske, mladinska tekmovanja in »prvenstvo vseh narodov«, kjer lahko sodeluje več tekmovalcev kot na svetovnem prvenstvu. V vsaki od treh kategorij: električne škarje, ročne škarje in sortiranje volne, lahko sodelujeta po dva tekmovalca iz vsake države, ki je pred tem izvedla državno tekmovanje. Slovenijo tudi tokrat  - že tretjič, zastopajo Alojz Novak-Slavc iz Šentjerneja in Andrej Škibin iz Prelož pri Lokvi na Primorskem kot strižca ter Boris Grabrijan iz Adlešič kot vodja reprezentance.

Slovenska predstavnika sta se že udeležila predtekmovanj na odprtem prvenstvu vseh narodov: Slavc v striženju z električnimi strojčki in Andrej v skupini strižcev z ročnimi škarjami. V petek popoldne se pričenjajo kvalifikacije za svetovno prvenstvo, v katerem sodeluje Slovenija le v kategoriji električnih strojčkov-

 

Med številnimi zvenečimi imeni iz celega sveta je v pred-kvalifikacijah sodeloval tudi PETKRATNI svetovni prvak David Fagan, ki se je tokrat pomeril s svojim sinom Jackom Faganom in ga premagal za dve točki (točkuje se sicer na tri decimalke natančno!).

 

Več o zanimivem tekmovanju, ki poteka v mrzlih in vetrovnih razmerah in na katerem bo sodelovalo 300 tekmovalcev ter bo v štirih dneh ostriženih dobrih 6.000 ovc rejcev iz grofije Wexford pa po polfinalu in finalu v soboto in nedeljo.

Datum novice 23-05-2014 :: Objavil
Domov :: Krajinski park Kolpa :: Javni zavod :: Naravni spomeniki :: Kulturni spomeniki :: Kultura in običaji :: Turizem :: Kmetijstvo
 
 
 
Kolofon
Izvedba :: p@rtner