::
Kontakt :: Zemljevid strani :: Prijava
 
Iskanje

novice
prireditve
projekti
naravni spomeniki
naravni rezervat
kulturni spomeniki
turizem
kmetijstvo
obrazci
razpisi
spletne povezaveDan odprtih vrat v KP Kolpa

 Javni zavod Krajinski park Kolpa že 7. leto ob priložnosti Mednarodnega dneva naravnih parkov (24. maj) in Svetovnega dneva biotske raznovrstnosti (22. maj) prireja »Dan odprtih vrat KP Kolpa«. To je priložnost, da javni uslužbenci predstavijo svoje delo in zavarovano območje. Prireditvi se redno pridružijo tudi sosedje informacijskega centra Šokčev dvor v Žuničih in s svojimi znanji obogatijo prireditev. Tokrat smo dogodek zaradi prihajajočih volitev izvedli teden pred načrtovanim datumom in je tako termin sovpadal z Dnevom muzejev, kar ta kulturni spomenik tudi je.

 

Dan so nam še polepšali člani skupine Sveže sadje s svojimi pesmimi in pripovedovanjem pravljic, za zaključek pa nam je zapela odlična belokranjska kantavtorica Erika Kralj.

 

Že dan pred tem pa smo v Šokčevem dvoru gostili pomembnega obiskovalca iz evropskih institucij. Kandidatom skupne liste NSI-SLS za evropski parlament, ki so obiskali Belo krajino, se je na povabilo EU poslanca Lojzeta Peterleta v Žuničih pridružil tudi predsednik odbora za mednarodne zadeve v evropskem parlamentu Elmar Brock, ki si je z zanimanjem ogledal muzejsko zbirko in se pogovoril z domačini.

 

Evropski dan parkov obeležujemo že od leta 1999 dalje. Pobudo zanj je dala evropska organizacija Europarc, ki združuje 430 naravnih parkov in drugih institucij iz 35 držav. Namen dneva parkov je, da bi predstavili zavarovana območja po vsej Evropi in ljudi približati naravi. Poudariti želimo pomen naravnih vrednot, ki so najbolj ohranjene prav v naravnih parkih, pa tudi pomen ohranjanja in trajnostnega upravljanja teh območij. Evropa je kontinent z največ zavarovanimi območji na svetu, našteli so jih že 100.000 v 52 državah, površina pa presega 90 milijonov hektarjev. Tako veliko število zavarovanih območij je odraz velike ogroženosti narave, a hkrati tudi kaže, da se Evropejci zavedamo, da moramo naravo ohraniti.

Datum novice 18-05-2014 :: Objavil
Domov :: Krajinski park Kolpa :: Javni zavod :: Naravni spomeniki :: Kulturni spomeniki :: Kultura in običaji :: Turizem :: Kmetijstvo
 
 
 
Kolofon
Izvedba :: p@rtner