::
Kontakt :: Zemljevid strani :: Prijava
 
Iskanje

novice
prireditve
projekti
naravni spomeniki
naravni rezervat
kulturni spomeniki
turizem
kmetijstvo
obrazci
razpisi
spletne povezave12. ocenjevanje žganj in sokov

 Mednarodno ocenjevanje sokov in žganj v Rimu!

 

Sadjarsko društvo Bele krajine je v sodelovanju s Kmetijo Raztresen, KGZS-zavodom Novo mesto, Čebelarsko zvezo Bele krajine in Javnim zavodom Krajinski park Kolpa uspešno izvedlo že 12. ocenjevanje domačih žaganj in sadnih sokov na TK Raztresen v Rimu pri Adlešičih.

Tokrat je komisija dobila v ocenjevanje30 sokov in 47 žganj. Izločeni sta bili le dve žaganji, med sokovi pa je ocenjevalna komisija kot primerne spoznala vse vzorce. Čeprav je bilo tokrat na ocenjevanju nekaj manj vzorcev kot prejšnja leta, pa rezultati povedo, da so naši sadjarji pri pripravi sokov in žganj ter likerjev zelo natančni. Komisija je zaradi nekoliko slabših ocen sklepala, da je bil letnik 2013 manj ugoden, res pa je tudi ocenjevanje vse strožje.

 

Že več let na ocenjevanju v Beli krajini sodelujejo tudi partnerska zavarovana območij KP Kolpa in sicer pridelovalci iz Krajinskega parka Goričko in Hrvaškega Nacionalnega parka Risnjak ter dosegajo zelo dobre rezultate. Uspešne sadjarje iz Prekmurja (posebno dober je bil tudi tokrat Štrefan Gjergjek) je na podelitvi priznanj spremljal tudi župan občine Cankova Drago Vogrinčič. Med Hrvaškimi kmeti pa je že leta najboljša kmetija Pintar iz Gorskega Kotarja, od koder tudi prihaja član ocenjevalne komisije Dragan Turk, sicer vodja nadzorniške službe v NP Risnjak.

Po nagovoru gostitelja Boreta Raztresena so nam zapele Kresnice-predice, Andrej Bajuk je v predavanju opozoril na pomembne finese pri kuhanju žaganj in sokov, udeleženci pa so lahko dobre in slabe prakse tudi sami poizkusili. Predsednik Sadjarskega društva Bela krajina Stanislav Muhič pa je podelil priznanja.

 

Med sokovi je bil najbolje ocenjen breskov sok Martine Badovinac iz Metlike (20 točk), za spoznanje slabše je bil ocenjen breskov sok Štefana Gjergjeka iz Goričkega (19,63 točk), med likerji je tudi tokrat zmagovalec rdeči kutinov liker Blaža Kočevarja iz Semiča (19 točk), pri žganjih pa je zlato priznanje za nešpljevo žganje dobila belokranjska družina Jakša (18,63 točk).

 

.

Datum novice 04-04-2014 :: Objavil
Domov :: Krajinski park Kolpa :: Javni zavod :: Naravni spomeniki :: Kulturni spomeniki :: Kultura in običaji :: Turizem :: Kmetijstvo
 
 
 
Kolofon
Izvedba :: p@rtner