::
Kontakt :: Zemljevid strani :: Prijava
 
Iskanje

novice
prireditve
projekti
naravni spomeniki
naravni rezervat
kulturni spomeniki
turizem
kmetijstvo
obrazci
razpisi
spletne povezaveVilm (DE) - Delavnica za upravljavce zavarovanih območij

Na otoku Vilm v Baltiškem morju se je zgodila delavnica za pripravljanje finančnih načrtov v zavarovanih območjih!

 

Od srede 3. Decembra, do nedelje 7. Decembra, poteka v organizaciji Mednarodne akademije za varovanje narave, v sodelovanju z Nemško zvezno agencijo za varovanje narave (ki je finančno podprla seminar) in mednarodnima organizacijama The Nature Conservancy in WWF intenzivna delavnica za upravljavce zavarovanih območij in odgovorne za to področje na ministrstvih.

 

Udeleženci iz devetih evropskih držav so prisluhnili izkušnjam strokovnjakov iz ZDA, ki imajo bogate izkušnje tako v strokovnem delu v naravovarstvu predvsem pa v finančnem in poslovnem načrtovanju. S številnimi praktičnimi vajami in primeri dobre prakse iz Latinske Amerike, še posebno pa z uspešnim modelom iz Kostarike so tečajniki spoznavali korake potrebne za pripravo uspešnega poslovnega načrta.  

 

Delavnice so potekale v skupinah po državah, tako da so rezultati dela odražali kar se da realno stanje. Za zaključek pa je slovenska delegacija v sestavi dr. Katarina Zeiler-Groznik (MOP), Andrej Sovinc (Krajinski park Sečoveljske soline) in Boris Grabrijan (Krajinski park Kolpa)  pripravila ogrodje finančnega načrta za obdobje desetih let za Krajinski park Kolpa z namenom postavitve informacijskega središÄa za ohranjanje biodiverzitete, vlaganj v izboljšanje stanja ihtiofaune v reki Kolpi in dva pilotna projekta ohranjanja biodiverzitete z vzpodbujanjem tradicionalnega kmetovanja in projekta sobivanja prebivalstva z velikimi zvermi.

 

Rezultate so vse delegacije tudi predstavile, tečajniki pa so jih skupno ovrednotili. Kot predavatelj je z dvema prispevkoma (Analiza RAPPAM ankete in primer partnerstva Sečoveljskih solin z Mobitelom) sodeloval tudi Andrej Sovinc iz KP Sečoveljske soline.

 

Ob zaključku 5 dnevnega izobraževanja so nekatere delegacije izkoristile možnost lastne promocije: Slovenija se je predstavila s projekcijo fotografij iz Krajinskega parka Kolpa in razstavo izdelkov (lan, volna, pisanice, košare, opletene steklenice…), ki so nastali na delavnicah, ki jih na zavarovanem območju organizira Javni zavod KP Kolpa. Tečajniki so poskusili tudi belokranjska vina, odziv pa je bil zelo dober.

 

Sedaj udeležence čaka delo doma –uporaba pridobljenega znanja za izboljšanje poslovanja zavarovanih območij, ki jih upravljajo.  

 

Datum novice 07-12-2008 :: Objavil
Domov :: Krajinski park Kolpa :: Javni zavod :: Naravni spomeniki :: Kulturni spomeniki :: Kultura in običaji :: Turizem :: Kmetijstvo
 
 
 
Kolofon
Izvedba :: p@rtner