::
Kontakt :: Zemljevid strani :: Prijava
 
Iskanje

novice
prireditve
projekti
naravni spomeniki
naravni rezervat
kulturni spomeniki
turizem
kmetijstvo
obrazci
razpisi
spletne povezaveNa Gregorjevo se prički ženijo

 Bilo je ...Gregorjevo .... - pri Veseliču v Podzemlju!

 

V Gostilni Veselič se vsak teden odvijajo večeri, v katerih se akterji pomembnih dogodkov spominjajo teh časov in aktivnosti. V torek 11. marca so obiskovalcem  prireditve na nekatere pozabljene običaje vezane na ta dan in sv Gregorija v pogovoru z legendarnim Tonijem Gašperičem opisali: Anita Matkovič, kustodinja v Belokranjskem muzeju Metlika in Gregor Jevšček iz RIC Bela krajina. Delo povezano s ptiči in opis najbolj značilnih vrst ptic pa sta opravila mag. Hrvoje Teo Oršanič, direktor Kozjanskega regijskega parka in Boris Grabrijan, direktor Krajinskega parka Kolpa. Ljudska knjižnica Metlika je pripravila priložnostno razstavo knjig o ptičih, učenci iz harmonikarske šole Martina Težaka (svetovnega prvaka na diatonični harmoniki) pa so tudi glasbeno popestrili prijeten večer v Podzemlju. Tako kot nekoč gospodinje, je Andreja Veselič Drakulič skrila ogromno majhnih darov po vsej gostilni s katerimi smo se sladkali dolgo v noč.

 

Gregórjevo je praznik povezan z zaljubljenci (o Valentinovem kot takšnem prazniku se pri nas govori šele dobro desetletje). Tega dne, torej 12. marca se po ljudskem izročilu, ptički ženijo. In letos, ko že imamo prave spomladanske temperature je temu res tako.

In zakaj pravimo, da se prav na Gregorjevo ptički ženijo? Ker je nekoč - po julijanskem koledarju bil god sv. Gregorja na prvi pomladanski dan. Z uveljavitvijo novega koledarja - gregorijanskega namreč, leta 1582 pa se je god iz 21. marca premaknil na 12 marec. Pa gregorijanski koledar ni dobil svojega imena po Gregorju Velikemu (papež okoli 540 leta) ki goduje ta dan, pač pa po utemeljitelju popravljenega koledarja, papežu Gregorju XIII, ki je živel dobrih 1.000 let pozneje. Simbolni izraz, "da se ptički ženijo" pa pomeni, da ta čas že slišimo živahno žvrgolenje ptičev, dnevi so daljši in toplejši, pri delu ne potrebujemo luči, kmetje pričnejo z oranjem polj... Ponekod proslavijo ta praznik s spuščanjem lučk po reki ali potoku. Letos je vegetacija zaradi hude zime nekoliko zapoznela, a vseeno lahko slišimo glasno žvrgolenje ptičev.

 

V Krajinskem parku Kolpa se ob tem prazniku spomnimo aktivnosti povezanih s ptiči. 17 januarja smo z DOPPSom sodelovali pri zimskem popisu vodnih ptičev, sedaj pa se pripravljamo na prihod ptic selivk - tudi letos vas prosimo, da nam sporočite prihod lastovic, štorkelj in prvo petje kukavic ter vijeglavk. Pozneje pa bomo - že peto leto zapored popisali vsa gospodinjstva v parku in zabeležili prisotnost lastovičjih gnezd ter njihovo število.

 

Včeraj smo z osnovnošolci v Adlešičih izdelovali ptičje valilnice, prihodnjo sredo bomo že izdelane valilnice v OŠ Stari trg postavljali ob pešpoteh v okolici, konec meseca pa nas čakajo še podobne aktivnosti na Žežlju, kjer bomo akcijo speljali še z OŠ Vinica in ŠTD Vinica. Nekaterim ptičem - duplarjem (ki za svoje bivališče potrebujejo drevesna dupla) tako pomagamo do gnezdišč (preveč intenzivno gozdarjenje jim krči življenjski prostor), druge pa s tem privabimo v našo bližino, da jih lahko opazujemo in pri tem neizmerno uživamo.

 

Nekaj utrinkov iz KP Kolpa (foto Boris Grabrijan) in iz prireditve (foto Andreja Veselič) na priloženih fotografijah.

Datum novice 12-03-2014 :: Objavil
Domov :: Krajinski park Kolpa :: Javni zavod :: Naravni spomeniki :: Kulturni spomeniki :: Kultura in običaji :: Turizem :: Kmetijstvo
 
 
 
Kolofon
Izvedba :: p@rtner