::
Kontakt :: Zemljevid strani :: Prijava
 
Iskanje

novice
prireditve
projekti
naravni spomeniki
naravni rezervat
kulturni spomeniki
turizem
kmetijstvo
obrazci
razpisi
spletne povezaveZima v Krajinskem parku Kolpa

Konec januarja se je le pozimilo!

 

Kar navadili smo se na mile temperature in zeleno zimo; pa nas je ponovno "presenetil" sneg konec januarja. Vsem, ki imajo načrte o večjih delih jim je takšno stanje ustrezalo, a normalno mora biti, da v našem klimatskem področju v januarju zapade sneg in se temperature zraka spustijo pod ničlo. Če takšno stanje ne bo trajalo predolgo, bomo zadovoljni vsi: tisti ki radi uživajo v snežni zimski idili in tisti, ki bi radi mirno opravljali svoja vsakodnevna opravila in nočejo zmrzovati.

 

Velike količine zapadlega snega in teža vlažne snežne odeje pa sta nekaterim povzročila tudi veliko preglavic. Cestni promet je sicer kmalu ponovno stekel, a posledice snegoloma so ponekod prav hude. Idilo ob Kolpi je v Pobrežju zmotil hud snegolom - ko so podrta drevesa predrla streho Kuzmine hiše ob mlinu. Skoraj nemočen lastnik v takšnem položaju potrebuje pomoč za sanacijo škode, posebno še ker so podrta drevesa tudi sprostila pot kamenju, ki pada s podirajočega se obzidja Pobreškega gradu, ki je skoraj 500 let uspešno kljuboval Turkom in zobu časa, a sedaj ob nerazumevanju družbe jemlje žalostni konec.

 

Prostoživeče živali prezimujejo vedno zunaj in v takšnem primeru nekatere potrebujejo naše razumevanje in pomoč. Lovci so ustavili zimski lov, ptičkom pa lahko v bližini naselij pomagamo vsi. Če jim v krmilnice ponudimo hrano, jim bomo pomagali prebroditi najtežje čase, ko v naravi sami ne najdejo dovolj hrane. Če se odločimo krmiti ptiče bomo imeli s tem veliko veselja ko jih bomo lahko opazovali v bližini svojega doma. Skrbeti pa moramo, da hrano zagotavljamo redno, tudi če te ne bo zelo veliko - (se bo pač na naše krmišče navadilo hoditi manjše število ptic) - pa mora biti krmljenje redno, saj se živali zelo hitro privadijo nekega ustaljenega ritma - in postanejo od pričakovane hrane odvisne.

 

18 in 19 januarja je potekalo tradicionalno štetje vodnih ptičev v večini držav severne poloble. Reka Kolpa je v popis vključena že od leta 2005 in Javni zavod KP Kolpa pri tej aktivnosti sodeluje z glavnim organizatorjem v Sloveniji Društvom za opazovanje in preučevanje ptic Slovenije. Rezultati kvantitativno tokrat niso dobri - za to pa obstaja razlaga, saj v tem času v Evropi še ni bilo snega in nizkih temperatur, vodostaj reke Kolpe je bil izjemno visok, tok pa močan. Bolj kot absolutne vrednosti so pomembni dolgoročni trendi in rezultati sočasnega popisa v večjem delu Evrope.

 

Ponovo je vse več rejnih živali tudi preko zime na prostosti. Takšna reja živali je veliko prijaznejša, zahteva pa več znanja in potrpežljivosti rejca. Tudi poraba hrane je v tem primeru precej večja, saj se prežvekovalci grejejo s tem ko dobro napolnijo vampe. Ovira je lahko oteženo krmljenje ob visoki snežni odeji, saj tudi najboljši traktorji lahko obtičijo v globokem snegu.

 

Gibanje je v teh pogojih omejeno, a narava Krajinskega parka Kolpa vseeno nudi obilo užitka ljubiteljem narave. Obiščite nas!

Datum novice 26-01-2014 :: Objavil
Domov :: Krajinski park Kolpa :: Javni zavod :: Naravni spomeniki :: Kulturni spomeniki :: Kultura in običaji :: Turizem :: Kmetijstvo
 
 
 
Kolofon
Izvedba :: p@rtner