::
Kontakt :: Zemljevid strani :: Prijava
 
Iskanje

novice
prireditve
projekti
naravni spomeniki
naravni rezervat
kulturni spomeniki
turizem
kmetijstvo
obrazci
razpisi
spletne povezaveBobri v Krajinskem parku Kolpa

 Spoštovani prijatelji!

 

Čeprav smo situacijo spremljali že zadnji dve leti in zaznavali znake prisotnost bobrov na Kolpi (predvsem so bili aktivni na Hrvaški strani), smo poskušali informacijo zadrževati v strokovnih krogih, saj nismo želeli vzbujati prevelikega zanimanja ljudi in s tem tudi motenja teh plašnih žival; pa sedaj glede na opažanja tudi številnih drugih naravovarstvenikov in obiskovalcev parka ter predvsem domačinov potrjujemo prisotnost populacije bobrov tudi v Kolpi na območju Krajinskega parka Kolpa.

 

Evropski bober (Castor fiber) je največji evropski glodavec. Doseže lahko težo do 30 kg, odlično plava in se potaplja, pri tem pa si pomaga s plavalno kožico med prsti in z velikim, ploskim repom. Bober slovi tudi po gradnji jezov-velikih bobrišč (v katerih ima svoj brlog) in kanalov, ki povezujejo vode na njegovem teritoriju. Zaradi življenja v vodi se je razvil v specifično vrsto, ki je ne moremo zlahka zamenjati z drugimi. Res pa ob slabši vidljivosti lahko naredimo zamenjavo z vidro, pižmovko ali nutrijo.

Bober je izključno rastlinojed in se prehranjuje s približno 150 različnimi vrstami zelišč in 80 vrstami dreves in grmovnic.

Za življenjsko okolje so zanj najprimernejša področja z čim manjšo prisotnostjo človeka in majhno aktivnostjo (turizem, kmetijstvo, industrija) te ne-premočan rečni tok, ne prestrma rečna obrežja, poraščenost z vrbami, čista voda… V Sloveniji in sosednjih državah je bober izumrl, a se populacija uspešno razvija po umetni naselitvi na Hrvaško - v KP Lonjsko polje leta 1996. Kmalu potem je bil bober opažen tud v Krki, od koder se je razširil v Belo krajino na reko Dobličico (leta 2003), sedaj pa ga imamo tudi na Kolpi.

 

Bobri so zelo plašne živali, zato vse domačine in obiskovalce prosimo, da jih ne vznemirjajo, da družinice ne preplašimo in spodimo iz našega okolja.

Hvala vsem prijateljem Krajinskega parka Kolpa, ki ste nas klicali (iz Slovenije in Hrvaške) in nam opisali svoja opažanja dela bobrov, nekateri pa ste imeli tudi srečo opazovati te čudovite živali v vodi.

 

Tudi ta vzpodbudna informacija o vračanju teh živali k nam (po tem ko je veljalo, da so pri nas izumrle pred stoletji...) je lepo prednovoletno darilo za vse ljubitelje narave. Potrudimo se, zagotoviti ugodne pogoje za uspešen razvoj te populacije tudi pri nas.

 

Tekst: Boris Grabrijan

Foto: splet, Boris Grabrijan, Tončka Jankovič

 

Datum novice 26-12-2013 :: Objavil
Domov :: Krajinski park Kolpa :: Javni zavod :: Naravni spomeniki :: Kulturni spomeniki :: Kultura in običaji :: Turizem :: Kmetijstvo
 
 
 
Kolofon
Izvedba :: p@rtner