::
Kontakt :: Zemljevid strani :: Prijava
 
Iskanje

novice
prireditve
projekti
naravni spomeniki
naravni rezervat
kulturni spomeniki
turizem
kmetijstvo
obrazci
razpisi
spletne povezaveVelika zmaga za dinarski lok?

 Big Win sporazum podpisan v Budvi

 

WWF (World Wide Fund for Nature) – ali slovensko » Svetovni sklad za naravo« je v začetku decembra organiziral konferenco naravnih parkov dinarskega loka.  Združenje DINARIDES (s sedežem v Zagrebu) povezuje 79 naravnih parkov od Slovenije do Albanije in na konferenci v Budvi v Črni gori se je zbralo 165 udeležencev iz 60 zavarovanih območij.

 

Drugo konferenco zavarovanih območij  dinaridov je odprl Črnogorski minister za trajnostni razvoj turizma, ki je prvi dan gostil tudi Evropskega komisarja za okolje dr. Janeza Potočnika in ministre (ali njihove namestnike) pristojne za okolje  iz Slovenije, Hrvaške, Bosne in Hercegovine, Srbije, Kosova, Makedonije in Albanije, ki so podpisali skupno izjavo imenovano »Big Win for Dinaric Arc« (sicer dogovor o upravljanju zavarovanih območij dinarskega loka). Slovensko stran je predstavljalo Ministrstvo za kmetijstvo in okolje, v njegovem imenu pa je sporazum podpisala dr. Marija Markeš, vodja sektorja za ohranjanje narave.

 

Zelo opazno predstavitev je imel v Budvi tudi Krajinski park Kolpa; predstavitev direktorja Borisa Grabrijana z naslovom: »Zavarovano območje so ljudje«. Vodnica v zavarovanem območju Tončka Jankovič pa je predstavila uporabo preprostih domačih materialov za vrhunske izdelke domače obrti. Na večernem bazarju pa so se s kulinarično ponudbo predstavila vsa zavarovan območja. Tudi tukaj je izstopal KP Kolpa, saj smo ob bogati ponudbi poskrbeli celo za sveže Belokranjske pogače, celotna slovenska ekipa (poleg KP Kolpa še Triglavski narodni park, RP Škocjanske jame, KP Ljubljansko barje, KP Logarska dolina, KP Goričko in Kozjanski regijski park) pa je naredila dobro in zelo opazno skupno predstavitev zavarovanega območja narave, kulture, kulinarike in domačih obrti. Številne delavnice, predavanja predstavitve in tudi ogled črnogorskih naravnih parkov – Skadarskega jezera.

 

Generalni direktor WWF Jim Leape, je na slovesnosti povedal: »Regija Dinarskega loka se ponaša z izjemnim bogastvom naravnega kapitala in WWF jo je opredelil kot eno od regij z globalnim pomenom za svetovno biološko raznolikost.« (WWF, ki deluje že od leta 1961 deluje v več kot 100 državah na 6 kontinentih in ima 5 milijonov podpornikov ter 5.00 uslužbencev.) Naslednjih pet let bodo podpisniki sporazuma sodelovali pri krepitvi procesov načrtovanja na področju ohranjanja narave in pri ocenitvi ekonomske vrednosti njihovih naravnih bogastev ter vključevanju ciljev ohranjanja narave v načrte za gospodarski razvoj ribištva, gozdarstva, kmetijstva, energije in urbanističnega načrtovanja. Eden od ciljev je tudi najti model za trajnostno financiranje zavarovanih območij v regiji. To vključuje tudi načrte za vzpostavitev trajnostnega turizma na teh območjih v naslednjih petih letih.

 

Dinarski lok je najbogatejše območje v Sredozemlju s sladko vodo ter »skriva« največji pragozd v Evropi in zdrave populacije velikih zveri, kot so medved, ris ali volk. Regija se ponaša z drugim najglobljim kanjonom na svetu in nudi dom več kot 5.000 endemskim vrstam živali in rastlin.

 

Datum novice 12-12-2013 :: Objavil
Domov :: Krajinski park Kolpa :: Javni zavod :: Naravni spomeniki :: Kulturni spomeniki :: Kultura in običaji :: Turizem :: Kmetijstvo
 
 
 
Kolofon
Izvedba :: p@rtner