::
Kontakt :: Zemljevid strani :: Prijava
 
Iskanje

novice
prireditve
projekti
naravni spomeniki
naravni rezervat
kulturni spomeniki
turizem
kmetijstvo
obrazci
razpisi
spletne povezaveDan čebelarskega turizma v Sloveniji

Tradicionalni DAN ÄŒEBELASKEGA TURIZMA V SLOVENIJI

v soboto, 6. decembra dopoldne, so se belokranjski čebelarji, združeni v Čebelarsko zvezo bele krajine, na Lukovici, udeležili tradicionalnega dneva čebelarskega turizma. Turistične prireditve se je udeležila množica slovenskih čebelarjev in turističnih delavcev, ki spoznavajo, da je lahko čebelarstvo zanimiva novost in popestritev slovenske turistične ponudbe.

 

Belokranjci so se na letni dogodek še posebej pripravili: s foto in filmsko in predstavitvijo  Belokranjske čebelarske učne poti, odprte septembra letos, v Žuničih – neposredno ob kulturnem spomeniku Šokčev dvor, s katerim upravlja KP Kolpa. Filmsko idejo sta uresničila Vlado Avguštin in Stane Plut, v sodelovanju z Vinkom Papežem (kamera). Po stari belokranjski navadi so čebelarji s sončne strani Gorjancev s seboj, na Lukovico,  prinesli belokranjsko pogačo in seveda še nekaj za popit… Ne boste verjeli  - v čebelarskem košu se lahko znajde tudi steklenica čudovite medene penine proizvajalca Jožeta Severja iz Semiča! Ob belokranjskem nagovoru Andreja Severja so še najbolj glasni ostali odprtih ust, še posebej ko je edinstveno penino mojstrsko odprl s someljejsko sabljo.

V prostorih Čebelarske zveze Slovenije, na Brdu pri Lukovici, so sicer čebelarji predstavili dosedanje delo in načrte za naprej, si ogledali prikaz dveh inovativnih turističnih čebelarstev v Italiji, predstavili sodelovanje čebelarjev s turističnimi organizacijami, razglasili rezultate fotografskega natečaja in podelili priznanja ter potrdila udeležencem prvega tečaja o čebelarskem turizmu.

 

Dan čebelarskega turizma na Lukovici so s svojo prisotnostjo obogatili tudi predsednik ÄŒebelarske zveze Slovenije Boštjan Noč, predsednik KGZS Ciril Smrkolj, iz sektorja za kmetijsko svetovanje pri KGZS Uroš Zgonec, predsednik komisije za čebelarski turizem pri ÄŒZS  Franci Šivic, iz Krajinskega parka Kolpa Tončka Jankovič.

 

Datum novice 06-12-2008 :: Objavil
Domov :: Krajinski park Kolpa :: Javni zavod :: Naravni spomeniki :: Kulturni spomeniki :: Kultura in običaji :: Turizem :: Kmetijstvo
 
 
 
Kolofon
Izvedba :: p@rtner