::
Kontakt :: Zemljevid strani :: Prijava
 
Iskanje

novice
prireditve
projekti
naravni spomeniki
naravni rezervat
kulturni spomeniki
turizem
kmetijstvo
obrazci
razpisi
spletne povezavePredstavitev zavarovanih območij na sejmu Narava zdravje

 Kdaj pa ste vi zadnjič čutili draži naravne ovčje volne na svoji koži?

 

 

Na 44. sejmu Narava - zdravje 2013, ki je potekal od 17. do 20. oktobra v Ljubljani, se je skupaj z ostalimi upravljavci zavarovanih območij narave predstavil tudi Javni zavod Krajinski park Kolpa s svojimi deležniki. Pri tokratni predstavitvi KP Kolpa so sodelovala predvsem dekleta, ki so obiskovalcem približala možnosti uporabe naravne ovčje volne v modernem vsakdanu.

 

Z malce domišljije, nekaj dobre volje in delovno vnemo so Belokranjice pokazale, da se naravne in kulturne danosti podeželja lahko tudi tržijo. Ovčja volna je sicer stranski proizvod v reji ovac, ki trenutno nima cene - a lični podritniki, nakolenčniki, kape, šali, rokavice, pa tudi unikatne zares debele odeje počasi le dobivajo svoje mesto pri osveščenih Slovencih.

 

Skozi številne promocijske aktivnosti - izbira najizvirnejšega spominka Bele krajine, objava v prilogi revije Jana "Pomagaj si sam" (17. oktober), prispevek Petre Držaj v Slovenski Kroniki na TV Slovenija, članek Mirjam Bezek-Jakše v Dolenjskem listu, dokumentarni prispevek na Avstrijski  ORF, različni prispevki objavljeni na spletnih staneh - in druge objave v letošnjem letu.... so ročno spletene in kvačkane izdelke obiskovalci sejma hitro prepoznavali in se vključevali v aktivnosti na stojnici. Eni so sodelovali v uživanju udobja objema volne, drugi v spretnosti pletenja mojstric, tretji so se sami poskusili v spretnosti pletenja in kvačkanja.

 

Biodiverziteta in sobivanje prostoživečih živali in rastlin z doma rejenimi, nadgrajena z dodano vrednostjo človeškega talenta = Krajinski park Kolpa.

Predstavitev na sejmu je KP Kolpa omogočilo Ministrstvo za kmetijstvo in okolje RS.

 

 

Tekst: Boris Grabrijan in Tončka Jankovič

 

Foto: Nika Kuk in Tončka Jankovič, vodnica v zavarovanem območju

Datum novice 21-10-2013 :: Objavil
Domov :: Krajinski park Kolpa :: Javni zavod :: Naravni spomeniki :: Kulturni spomeniki :: Kultura in običaji :: Turizem :: Kmetijstvo
 
 
 
Kolofon
Izvedba :: p@rtner