::
Kontakt :: Zemljevid strani :: Prijava
 
Iskanje

novice
prireditve
projekti
naravni spomeniki
naravni rezervat
kulturni spomeniki
turizem
kmetijstvo
obrazci
razpisi
spletne povezaveEvropski dan opazovanja ptic

 Prvi konec tedna v oktobru je že dvajset let Evropski dan opazovanja ptic.

 

To je dan namenjen osveščanju javnosti o pticah, posebno selivkah in je tudi čas ko so ptice selivke zelo aktivne - se zbirajo v večje jate, da zletijo proti jugu.

 

Obdobje selitve je sicer dolgotrajno. Nekateri ptiči - kot na primer bele štorklje, so odletele že zadnje dni avgusta, kmečke lastovke smo v Adlešičih zadnjič opazovali okrog 22. Septembra, ko so zbrane v veliko jato zapustile domače hleve. Številne pa se na pot odpravljajo sedaj in bo to trajalo še več tednov. V tem času je opazovanje ptičev zelo zanimivo, saj se pestrost vrst v naših krajih poveča: resda odhajajo naši ptiči, a s severa prihajajo vedno novi. Tako v naših krajih pričakujemo žerjave šele okrog božiča ali novega leta...

 

Opazovanje ptic je ponekod na svetu ena od najpogostejših prostočasnih aktivnosti (na Britanskem otoku je že tako) in podatki zbrani od množice laikov prispevajo zelo velik delež zbranih informacij o teh populacijah in tudi habitatih v katerih jih opazujejo.

 

Tudi v Krajinskem parku Kolpa je možno ob vsakem obisku opazovati ptiče, najbolj pa bodo obiskovalci uživali spomladi in poleti ob Kolpi. V ornitologiji je rana ura zlata uro. Če vstanemo zgodaj, še pred zoro, če je mogoče in se odpravimo v gozd ali ob Kolpo, mogoče celo v steljnike, bomo lahko užili zelo veliko lepih trenutkov ob petju ptic pevk. Posebno aktivne so zjutraj, pozneje se v času gnezdenja posvetijo hranjenju mladičev, skoraj obmolknejo v veliki vročini in se potem proti večeru zopet razživijo.

 

Večje aktivnosti v katerih sodeluje Javni zavod KP Kolpa pa so tudi: vsakoletni zimski popis vodnih ptičev in popis kmečke lastovke. Dolgoletno zbiranje teh informacij bo čez leta strokovnjakom omogočilo podrobno analizo dogajanj v okolju.

 

Vabljeni k opazovanju ptičev tudi Vi.

Datum novice 06-10-2013 :: Objavil
Domov :: Krajinski park Kolpa :: Javni zavod :: Naravni spomeniki :: Kulturni spomeniki :: Kultura in običaji :: Turizem :: Kmetijstvo
 
 
 
Kolofon
Izvedba :: p@rtner