::
Kontakt :: Zemljevid strani :: Prijava
 
Iskanje

novice
prireditve
projekti
naravni spomeniki
naravni rezervat
kulturni spomeniki
turizem
kmetijstvo
obrazci
razpisi
spletne povezave18. državno tekmovanje v strižnji ovc

 Na zmagovalno stopničko se je vrnil Šentjernejčan Alojz Novak, ki je ta naslov osvojil največkrat!

 

 

Zveza društev rejcev drobnice Slovenije in revija Drobnica sta 22. septembra

2013 že osemnajstič pripravili državno tekmovanje v strižnji ovc. Tokrat so pri tem izdatno pomagali člani Društva rejcev drobnice Ilirska Bistrica, tekmovanje pa je bilo pripravljeno v sodelovanju z LAS Društvo za razvoj podeželja med Snežnikom in Nanosom, Občino Ilirska Bistrica in KGZS - Zavodom Gorica. Prireditev je potekala v okviru tradicionalne Kmetijske tržnice, ki so jo pripravili že trinajstič. Letos je bila njena nosilna tema drobnica. Celoten dogodek je trajal več dni, vrhunec pa je doživel z državnim tekmovanjem v striženju ovc in državno razstavo drobnice.

 

Tekmovanje je potekalo v dveh kategorijah: s škarjami in z električnimi strojčki. V napetem boju je v kategoriji z električnim strojčkom nastopilo osem tekmovalcev, ki so ostrigli po šest ovc, in trije z ročnimi škarjami, ki so ostrigli vsak po tri ovce. V veliki finale so se uvrstili štirje

tekmovalci: Andrej Škibin iz Prelož, Alojz Novak iz Šentjerneja, Jernej Kokol iz Maribora, ki je imel tudi letos izdatno navijaško podporo članov haloškega društva rejcev drobnice, in Urban Škander iz Bovca. Po enoletni prekinitvi je bil letos zopet najhitrejši spet Alojz Novak, ki je tako postal državni prvak v strižnji ovc z električnim strojčkom. Državni prvak z ročnimi škarjami pa je postal Andrej Škibin, ki je lani zmagal v obeh kategorijah. Letos smo imeli ponovno mednarodno konkurenco saj je sodeloval tudi strižec iz Hrvaške Dražeta Dražetič, ki ga je na tekmovanje pospremil namestnik župana Primorsko - Goranske županije Petar Mamula. Slovenski rejci se povezujejo s trgovci na Hrvaškem,saj so potrebe na hrvaškem trgu velike.

 

Na prireditvi so rejci predstavili vse, kar je povezano z rejo drobnice:

mesne in mlečne proizvode, volno in tradicionalne volnene izdelke ter opremo za rejo drobnice. Obiskovalci so lahko uživali v kulinaričnih dobrotah iz mesa in mleka drobnice ter kupili topla in lepa volnena oblačila in posteljnino iz volne ali ovčjih kož.

Obenem je bila 11. državna razstava drobnice, na kateri so živali razstavili najboljši rejci drobnice v letu 2013, ki so prejeli priznanja za dosežene rezultate pri reji plemenskih koz oziroma ovc in splošno urejenost kmetije pri reji drobnice. Priznanja je v imenu Ministrstva za kmetijstvo in okolje podelila v. d. direktorice generalnega direktorata za kmetijstvo Tadeja Kvas Majer.

Prvič je bila izvedena državna razstava ovc pasme istrska pramenka, na kateri je strokovna komisija izbrala najlepšo ovco in najlepšega ovna te pasme.

 

Ker so kmečka stanovska združenja pogosti gosti v Krajinskem parku Kolpa se je na prireditvi predstavil tudi ta. Na stojnici Kp Kolpa so sodelovali tudi ponudniki iz domačega okolja, ki se ukvarjajo s predelavo volne, svojo stojnico pa je imela tudi Ekološka kmetija Konda iz Dola, ki izdeluje odlične izdelke iz ovčjega mleka.

 

Strižca, ki sta zasedla prvo in drugo mesto sta s tem pridobila pravico nastopa na svetovnem prvenstvu v prihodnje leto, ki bo potekalo na Irskem.

Če bo organizacija uspela zagotoviti sredstva za potovanje se bo ekipa tako že tretjič udeležila svetovnega prvenstva v striženju ovc.

 

V Osemnajstletni zgodovini tekmovanja so postali državni prvaki:

 

- Toni Giodani iz Kočevja

- Boris Grabrijan iz Adlešič

- Dušan Birtič iz Vrhnike

- Andrej Škibin iz Prelož

- Alojz Novak iz Šentjerneja

Datum novice 24-09-2013 :: Objavil
Domov :: Krajinski park Kolpa :: Javni zavod :: Naravni spomeniki :: Kulturni spomeniki :: Kultura in običaji :: Turizem :: Kmetijstvo
 
 
 
Kolofon
Izvedba :: p@rtner