::
Kontakt :: Zemljevid strani :: Prijava
 
Iskanje

novice
prireditve
projekti
naravni spomeniki
naravni rezervat
kulturni spomeniki
turizem
kmetijstvo
obrazci
razpisi
spletne povezaveŠkupanje slame pri Nemaničevih na Lokvici

 Še vedno je potrebno!

 

Nekoč so na kmetih pri vsaki hiši vsako leto pripravili - škupali vsaj nekaj ržene slame. Za popravilo slamnatih streh je bilo treba vedno imeti rezerven škopnik, če pa se je družina odločila zamenjati kritino ali narediti nov objekt, pa je bilo nujno pripraviti večje količine prečesane, prebrane in zložene slame. Bistvo škupanja je, da se iz snopov odstranijo vse smeti (trava, plevel) in slamnata stebelca, ki niso primerna za pokrivanje strehe.

 

Pri Otiju Nemaniču na Lokvici je to soboto potekala že 12. prireditev škupanja ržene slame. Prostovoljcev na kmetiji se je kar trlo in vsa orodja so bila ves čas povsem zasedena, tisti ki do njih niso mogli pa so opravljali druga potrebna dela.

 

Ne le med likofom - tudi ves čas ko so prijatelji in sorodniki škupali slamo je bilo obilo veselja, saj so se na odru ves čas izmenjevale glasbene skupine, godci in pevci. Marija in Oto sta seveda poskrbela tudi za to, da na likofu ni bil nihče žejen ne lačen. Vsa predelana slama se pri Nemaničevih uporabi za prekrivanje starih in novih objektov. Oti jih je pokril že kar nekaj in to po vsej Sloveniji.

 

Verjetno eno najpomembnejših del je slamnata streha na skednju in vhodnimi vrati v kulturni spomenik Šokčev dvor v Žuničih. Objekt, ki je del informacijskega centra Krajinskega parka Kolpa je po dolgih letih obnove le zamenjal avstrijsko kritino za domač izdelek. Tako zamenjava strehe kar priprava rokodelskega centra in čebelarskega muzeja v njem pa predmet sofinanciranja iz projekta LEADER - LAS DBK "Eko-etno doživetja ob Kolpi".

 

Ržena slama za pokrivanje streh torej ni le spomin na stare čase, pač pa aktualna zadeva.

Mogoče bi se v tej gospodarski krizi s to dejavnostjo lahko preživljalo tudi več ljudi.

 

Tekst in foto: Boris Grabrijan

 

 

Datum novice 16-09-2013 :: Objavil
Domov :: Krajinski park Kolpa :: Javni zavod :: Naravni spomeniki :: Kulturni spomeniki :: Kultura in običaji :: Turizem :: Kmetijstvo
 
 
 
Kolofon
Izvedba :: p@rtner