::
Kontakt :: Zemljevid strani :: Prijava
 
Iskanje

novice
prireditve
projekti
naravni spomeniki
naravni rezervat
kulturni spomeniki
turizem
kmetijstvo
obrazci
razpisi
spletne povezaveBiotska raznovrstnost v KP Kolpa - VIJEGLAVKA

Monitoring vijeglavke (Jynx torquilla)!

 

V okviru redne dejavnosti javne službe varstva narave je kljub zaostreni finančni dejavnosti Javni zavod Krajinski park Kolpa uspel izvesti tudi popis prisotnosti ptiča, ki je izbran kot reprezentativna vrsta kulturne krajine, posebno visokodebelnih starih sadovnjakov.

 

KP Kolpa je preplet pristne narave z bogato biodiverziteto na kopnem in v vodi in tudi kulturne krajine, ki so jo pred stoletji ustvarili naši predniki, mi pa se po svojih močeh trudimo ohraniti to raznoliko bogastvo. Travniški sadovnjaki starih sort jablan, hrušk, sliv in drugega sadja so nekoč - in kaže,da bo do ponovno hranili veliko ljudi na podeželju, bogate letine pa so nudile tudi zanesljivo preživetje drugim bitjem okrog nas - od mravelj in hroščev do ptičev in velikih zveri.

 

Kako je vijeglavka, ki si rada izbere sadovnjak za svoje bivališče dobila ime ni potrebno ugibati - znana je po njenem uvijanju glave... (tudi sosedje Hrvati jo imenujejo podobno: "vijoglav"). Spada v red plezalcev in je med njimi edina, ki svojega dupla ne izdolbe, pač pa uporabi obstoječega - zato nam jo včasih uspe pripraviti do gnezdenja v doma narejeni valilnici - lahko tudi izpodrine veliko sinico. Prehranjuje se predvsem z mravljami - v različnih razvojnih fazah. Je selivka in jeseni odleti prezimovat v podsaharsko Afriko.

 

Prve dni maja smo poskušali spremljati petje vijeglavke na celotnem območju parka ob prometnicah, posebno v bližini naselij s sadovnjaki. Izvajalec popisa mag. Mirko Perušek je v zgodnjih jutranjih urah in ponovno ob mraku poslušal njihovo petje, kjer pa ga ni bilo slišati je žvižge izzval s predvajanjem posnetega oglašanja samca ali samice in velikokrat se je eden od njiju na to izzivanje odzval.

 

V treh dneh je bilo zabeleženo 28 parov, še štirje pa na robu meje parka (veliko naselij je izven meja parka). V vzorec je bilo zajete 15 % površine parka- ob večjem vzorcu bi gotovo zabeležili večje število parov. V istem času je bilo registriranih še 655 parov ptic - drugih in sicer 58 vrst ptic. Prevladujejo ptice pevke. Sicer beležimo podatek o prisotnosti skoraj 120 vrst ptičev v KP Kolpa.

 

Več o vijeglavki v poročilu mag. Peruška na spletnih staneh KP Kolpa.

 

Najbolj pogost ptič v KP Kolpa (poleg splošno razširjene kmečke lastovke - Hirundo rustica) je gotovo cikovt (Turdus philomelos), ki obiskuje naše vrtove in sadovnjake, simbol in ponos parka pa je siva čaplja (Ardea cinerea), ki v Hrastovi lozi - edinem Strogem naravnem rezervatu v RS tvori največjo kolonijo teh ptičev... (gostimo pa tudi izjemnega belorepega orla -Haliaetus albicilla).

 

Vsa gospodinjstva v obeh Belokranjskih parkih (KP Kolpa in KP Lahinja) bodo te dni obiskali študentje naravovarstva - naši praktikanti in že četrto leto popisali prisotnost in število gnezd kmečke lastovke (Hirundo rustica) na domačijah. Prosimo vas da tudi letos našim mladim sodelavcem pomagate opraviti zelo pomembno delo. Tokrat vas bodo spraševali tudi po domačih imenih kmetij. Ker gre tudi v tem primeru za zelo veliko narodno bogastvo - kulturno dediščino jim pomagajte popisati vsa - Vam znana domača imena domačij, če pa poznate zgodbo domačega imena, pa bo to še veliko bogatejša informacija.

 

Sicer pa - Kolpa vabi tudi Vas, danes je bila temperatura kristalno čiste vode 25 st. C. le kako se ji lahko upirate?

 

Zapisal: Boris Grabrijan

Datum novice 22-07-2013 :: Objavil
Domov :: Krajinski park Kolpa :: Javni zavod :: Naravni spomeniki :: Kulturni spomeniki :: Kultura in običaji :: Turizem :: Kmetijstvo
 
 
 
Kolofon
Izvedba :: p@rtner