::
Kontakt :: Zemljevid strani :: Prijava
 
Iskanje

novice
prireditve
projekti
naravni spomeniki
naravni rezervat
kulturni spomeniki
turizem
kmetijstvo
obrazci
razpisi
spletne povezaveŽivi most čez Kolpo

Ponovno dokazali, da sta Kolpa in Kupa eno!

 

Dan pred pridružitvijo Republike Hrvaške, so naši sosedje pripravili veliko prireditev, nekateri dogodki pa so bili skupni in so odražali dobro sodelovanje in stoletne prijateljske odnose.

 

Na pobudo Udruge Zora iz Prilišča, njen promotor pa je Nikola Volovič (sicer podjetnik - umetnostni kovač), vsestransko aktiven in angažiran človek - so se pod stoletno vrbo izjemnih dimenzij ob Potoku pri Prilišču zbrali prijatelji iz obeh bregov. Poleg Adlešičanov, Žuničanov in Punovičanov so v največjem številu prišli Preločani.

 

Točno ob 17. uri je približno 150 udeležencev med Škavrini (na slovenski strani) in Potokom (na Hrvaškem) sklenilo živi most pod jezom kjer je voda najplitvejša. Nato pa so družno prebrodili reko in se udeležili krajše priložnostne slovesnosti in kulturnemu programu, ki so ga popestrile Adlešičke kresnice, pevke iz Prilišča, Preloški muzikanti, Ema Starešinič pa je na violino zagodla Evropsko himno "Oda radosti". Gostitelji so pripravili tudi skromno pogostitev in bogato razstavo o zgodovini Prilišća, Luiziani (Napoleonovi cesti iz Karlovca do reke) in rodbinsko povezanost ljudi iz obeh bregov. Po doslej zbranih dokumentih (še vedno pa se najdejo novi) je na Prilišču živelo več kot 150 mešanih zakonskih parov (eden od partnerjev Prilišćan, drugi Slovenec).

 

Predvsem za najmlajše (pa tudi nekatere srednjih let) je z napihljivimi kroglami (zorbing) za zabavo v sodelovanju s KP Kolpa poskrbela Kmetija Jureči (družina Horvat) iz Kota pri Damlju.

 

V nedeljo so naši sosedje še sanjali Evropo, danes so se v njej zbudili. Zaželimo jim srečo, vsem skupaj pa dobro sodelovanje.

 

Organizatorji: Občina Netretić, MO Prilišče, DVD Prilišče, Udruga Zora, KUD Lepa Anka Preloka, PGD Preloka, Preloški muzikanti, KUD Božo Račič Adlešiči in Javni zavod Krajinski park Kolpa.

 

Besedilo: Boris Grabrijan

Foto: Boris Grabrijan, Tončka Jankovič

 

Datum novice 01-07-2013 :: Objavil
Domov :: Krajinski park Kolpa :: Javni zavod :: Naravni spomeniki :: Kulturni spomeniki :: Kultura in običaji :: Turizem :: Kmetijstvo
 
 
 
Kolofon
Izvedba :: p@rtner