::
Kontakt :: Zemljevid strani :: Prijava
 
Iskanje

novice
prireditve
projekti
naravni spomeniki
naravni rezervat
kulturni spomeniki
turizem
kmetijstvo
obrazci
razpisi
spletne povezaveVDC Vinica in Teden vseživljenjskega učenja

 

Teden vseživljenjskega učenja; tudi s KP Kolpa!
 
Projekt, ki ga v Sloveniji usklajuje Andragoški center Slovenije - Teden vseživljenjskega učenja je pomembna kampanja na področju izobraževanja, poanta pa je pomembnost izobraževanja v vseh življenjskih obdobjih.
 
Na povabilo Varstveno delovnega centra Vinica (deluje v osrčju Krajinskega parka Kolpa) se je kolektiv Javnega zavoda KP Kolpa odzval in izvedel predavanje - O pomenu varovanja dediščine. V pogovoru z gojenci VDC Vinica, ki so se jim ob tej priložnosti pridružili tudi kolegi iz VDC Črnomelj smo spoznavali različne oblike dediščine na območju parka. Predvsem naravo, ki je predmet dela javnega zavoda, pa tudi kulturo in domačo in umetnostno obrt, ki jo KP Kolpa uspešno promovira. Ta strokovna področja pa so tudi predmet praktičnega usposabljanja in delovanja Varstveno delovnega centra.
Gojenci so zelo pozorno prisluhnili uvodnim predstavitvam Tončke Jankovič in Borisa Grabrijana, potem pa v sproščenem pogovoru postavljali tehtna vprašanja in podajali komentarje in pobude. Nekateri so se tudi poskusili v različnih aktivnostih. Ker gojenci v večjem delu prihajajo iz podeželskega okolja so tudi pokazali veliko afiniteto do spoznavanja naravnih materialov in tehnik njihove obdelave in predelave. Po končani predstavitvi so gojenci pokazali tudi svoje razstavne in prodajne eksponate in se z darili - izdelki, ki so jih naredili sami tudi zahvalili predavateljem. Na delavnici je sodeloval tudi dolgoletni sodelavec VDCja Ivan Veselič iz Vrhovcev, ki je poznan kot odličen mojster opletanja steklenic in pletenja košar ter peharjev, svoje znanje in spretnost pa je že večkrat potrpežljivo prenesel tudi na gojence.
 
Krajinski park Kolpa tudi sicer goji dobro sodelovanje z VDCjema na Vinici in v Črnomelju, saj po potrebi naroča njihove storitve in v komisijski prodaji nudi obiskovalcem parka njihove izdelke.
 
 

Tekst: Boris Grabrijan

Foto: Boris Grabrijan, Tončka Jankovič

Datum novice 15-05-2013 :: Objavil
Domov :: Krajinski park Kolpa :: Javni zavod :: Naravni spomeniki :: Kulturni spomeniki :: Kultura in običaji :: Turizem :: Kmetijstvo
 
 
 
Kolofon
Izvedba :: p@rtner