::
Kontakt :: Zemljevid strani :: Prijava
 
Iskanje

novice
prireditve
projekti
naravni spomeniki
naravni rezervat
kulturni spomeniki
turizem
kmetijstvo
obrazci
razpisi
spletne povezave4. Jurijev pohod po grajski pešpoti

 

Zeleni Jure prinesel pomlad ob Kolpo!
 
Pohod po Grajski pešpoti (ki se razteza od Žuničev, skozi Paunoviče, Miliče in ob Kolpi do Dragoš) se že tradicionalno odvija v času, ko našo deželo obišče mitološki junak, ki ga Belokranjici še posebej častijo: Zeleni Jurij. Zaradi hude in dolge zime je bilo videti, da bo letos zamujal, a je vendarle ozelenel pokrajino ob Kolpi še pravi čas, da bodo otroci lahko naredili koš iz brezovih vej in tako kot vedno vodili Jureta od hiše do hiše in zaželeli družini srečo.
 
Pohodniki, ki so se zbrali v Starem podu ob Kolpi in se po dobrodošlici zapeljali do Žuničev v Šokčev dvor, kjer je bil prvi sprejem (v sedaj s slamo pokritem skednju) in se sprehodili skozi Belokranjsko čebelarsko učno pot do Paunovičev, kjer jih je najprej sprejela družina Vidnjevič, pogostitev pa je čakala tudi pri Kikinih (ki so imeli druge obveznosti, a tako kot vedno pripravili dobrodošlico za pohodnike). Skozi steljnike je pot nato pripeljala pohodnike v Miliče kjer sta jih ob obnovljenem kalu (obnovil ga je Krajinski park Kolpa, prav tako tudi utrdil brežino ceste, ki je bila močno načeta) sprejeli Zorki Milič (starejša 99 letna). Družini Jakovac (Mitar) in Vukčevič pa sta goste pogostili ob pravoslavni cerkvici sv. Petra in Pavla. Sledil je lažji del spusta do Kolpe in pohod do Starega poda. Številne postaje so udeležence utrudile, da so nekateri omagali že tukaj, drugi pa nadaljevali še do Kuzminega mlina v Pobrežje, kjer je vsakega udeleženca čakala nagrada - koruzna moka zmleta v domačem mlinu. Po povratku v Stari pod pa zaslužena malica.
 
Toplo in sončno vreme, prijetno vzdušje, naravno okolje - vsi atributi za dobro počutje v prijetni družbi.
 
Že 28. aprila pa bo pohod po Mlinarski poti od Vinice do Damlja. Zbor v Damlju, prevoz do Vinice (več v prilogi).
 
Vabljeni!
 
FOTO: Tončka Jankovič, Igor Grašak, Boris Grabrijan
 
Datum novice 22-04-2013 :: Objavil
Domov :: Krajinski park Kolpa :: Javni zavod :: Naravni spomeniki :: Kulturni spomeniki :: Kultura in običaji :: Turizem :: Kmetijstvo
 
 
 
Kolofon
Izvedba :: p@rtner