::
Kontakt :: Zemljevid strani :: Prijava
 
Iskanje

novice
prireditve
projekti
naravni spomeniki
naravni rezervat
kulturni spomeniki
turizem
kmetijstvo
obrazci
razpisi
spletne povezaveAlbanski naravovarstveniki v Beli krajini

 

Kolegi iz Albanije na obisku!
 
Po tem, ko smo sodelovali pri izobraževanju kolegov iz Estonije, ki so želeli spoznati naše delo na LEADER projektih, smo gostili tudi kolege naravovarstvenike iz Albanije. Metode upravljanja zavarovanih območij so spoznavali na različnih koncih Slovenije in dan preživeli tudi v Krajinskem parku Kolpa. Poleg zaposlenih v narodnih parkih, so sodelovali tudi predstavniki lokalnih oblasti, župani, med njimi pa je bil tudi čebelar, ki so ga še posebej zanimale naše izkušnje na tem področju.
 
Ker imajo sami skromne izkušnje z upravljanem zavarovanih območij so jih zanimale prav vse aktivnosti, ki potekajo v parku. Po sprejemu v Šokčevem dvoru je sledila predstavitev parka in dela v predavalnici in tudi na terenu. Da bi doživeli vso raznoliko dejavnost upravljavca parka so bili povabljeni spoznati sodelovanje z mojstri domače obrti, biotsko raznovrstnosti s čebelarstvom in bogato floro na travnikih (ta je izjemno navdušila njihovega strokovnega svetovalca iz Nemčije), posebno zanimanje pa so pokazali za ohranjanje avtohtonih pasem mejnih živali, s čimer se trudijo (po njihovih besedah manj uspešno) tudi sami. Navdušeni so bili nad mehanizacijo KP Kolpa namenjeno vzdrževanju infrastrukture v parku, ki dopolnjuje delo pašnih živali pri preprečevanju zaraščanja.
 
Posebno presenečenje pa je bilo njihovo navdušenje nad slamnato streho Šokčevega dvora. Čeprav prihajajo iz okolja z zelo skromnimi razmerami, pa so to - tudi njihovo tradicijo, že v celoti izgubili. Tudi pri nas je verjetno edina pot ohranjanja teh redkih obrti skozi investicije na kulturnih spomenikih v javni lasti.
 

Obisk prijateljev iz sorodnih albanskih ustanov v Sloveniji je organiziral Leon Kebe, projektni direktor WWF Mediterranean Programme, finančno pa je podprt z Nemško pomočjo varstvu narave v Albaniji

Datum novice 10-05-2013 :: Objavil
Domov :: Krajinski park Kolpa :: Javni zavod :: Naravni spomeniki :: Kulturni spomeniki :: Kultura in običaji :: Turizem :: Kmetijstvo
 
 
 
Kolofon
Izvedba :: p@rtner