::
Kontakt :: Zemljevid strani :: Prijava
 
Iskanje

novice
prireditve
projekti
naravni spomeniki
naravni rezervat
kulturni spomeniki
turizem
kmetijstvo
obrazci
razpisi
spletne povezaveDošel je Zeleni Jure in z njim težko pričakovana pomlad

 

"Prošel je prošel, pisani vuzem,
Došel je došel zeleni Juraj,
Na zelenem konju,
Po zelenem polju,
Donesel je, donesel
Pedenj dugu travicu,
Lakat dugu mladicu.
Dajte mu dajte!
Jurja darovajte!
Dajte mu pogače,
Da mu noga poskače!
Dajte mu vina,
Da mu nebu zima!
Dajte mu pleče,
Da vam kaj ne reče..."
 
.... in tako naprej poje Jurjeva pesem.
 
Če se vrata hiše ne bi kmalu odprla, pa skupina zapoje še: "Haj, haj! Bo li skoro kaj?"
 
Nato Jurjevi spremljevalci zataknejo brezovo vejico za podboj hiše, gospodinja pa obdaruje goste: tako kot veleva pesem.
"... dajte mu groš - da vam dojde još..."
 
Vino in pogača spadata zraven, a od tistih, ki to zmorejo se pričakuje tudi primerna obdaritev v denarju, saj se skupina prihodnje leto sicer več ne bo vrnila na domačijo kjer ni bila dobro sprejeta. Če skupina kakšno hišo zaobide, je to velika sramota za gospodarja, a dejanje pove vse o odnosih v vasi. Če se vrata ne odpro (mogoče pa družina ni doma?), Jurij vseeno pusti brezovo vejico, ki bo družino varovala pred vsemi nadlogami in poskrbela za zdravo živino in dober pridelek na poljih.
 
V Beli krajini je običaj vodenja zelenega Jurija - v brezove veje odetega fanta, ki ga spremlja skupina, ki poje, še živa. Verjetno je najbolj originalna v Adlešičih, kjer sta tudi letos hodili dve skupini. Na Jurjevo (24. aprila) otroci iz OŠ Adlešiči, v nedeljo 28. aprila pa člani Folklorne skupine KUD Božo Račič. Da Zeleni Jurij obišče vas, domačijo je zelo pomembno in častno, celo stvar prestiža, zato vsi skupino bogato obdarijo, pogostijo in tudi poskrbijo za prevoz v oddaljene vasi.
 
O tem kdaj je Jurijevo, je včasih veliko govora. V Beli krajini ga praznujemo 24 aprila, na Hrvaškem pa 23. aprila. Da je to zaradi cerkvenih meja (oglejski patriarh) ne drži, saj je nam dobro znano dejstvo, da je Zeleni Jurij, ko je jezdil na belem konju prišel do Kolpe in je ni mogel prebroditi, a denarja za brodnino ni imel. Brodar, ga ni hotel brezplačno prepeljati, pač pa mu je moral oddelati brodnino v naravi... ob tem pa se je zamudil in v Slovenijo prišel z enodnevno zamudo...
 
In še nasvet:
Že Ivan Feliks Šašelj je v Bisernicah II, leta 1909 zapisal:
 
"Kitice (veje) s katerimi je bil opleten zeleni Jurij so dobre za to, da se odganjajo z njimi gosenke od repe in zelja. Samo maha se ž njimi proti repi ali zelju, katero so napadle gosenke ali pa se ometa ž njimi, ... pa projdejo."
 
Tudi to je zanimiv način odganjanja metuljčka - kapusovega belina (Pieris brassicae), ki odlaga jajčeca na zeljne liste iz katerih se razvijejo ličinke in potem gosenice, ki se zabubijo. Iz bub pa prihodnje leto zleti lep bel metulj.
 
 
Foto: Boris Grabrijan, Mira Grabrijan
Datum novice 28-04-2013 :: Objavil
Domov :: Krajinski park Kolpa :: Javni zavod :: Naravni spomeniki :: Kulturni spomeniki :: Kultura in običaji :: Turizem :: Kmetijstvo
 
 
 
Kolofon
Izvedba :: p@rtner