::
Kontakt :: Zemljevid strani :: Prijava
 
Iskanje

novice
prireditve
projekti
naravni spomeniki
naravni rezervat
kulturni spomeniki
turizem
kmetijstvo
obrazci
razpisi
spletne povezaveKP Kolpa v znamenju ptičkov

 

Osnovnošolci v Krajinskem parku Kolpa so se ukvarjali s ptički!
 
V Adlešičih so učenci 1-5 razreda pri gospodinjskem pouku s pomočjo učiteljic in kuharice Tatjane Požek kruhovo testo oblikovali v prikupne ptičke in jih spekli. Pri kosilu so bili številni v veliki zadregi: a v ptička ugrizniti ali ga ohraniti?
 
V OŠ Stari trg pa smo imeli tehniški dan. Dvanajst učencev od 6-9 razreda pod vodstvom učiteljice tehničnega pouka Marjetke Vesel in naravovarstvenega nadzornika v KP Kolpa Igorja Graška izdelovalo ptičje valilnice. Ustrezno so jih tudi označili in ko bo vreme to omogočalo jih bodo pod strokovnim vodstvom naravovarstvenega nadzornika postavili ob pohodnih poteh in spremljali dogajanje v njih. Učenci višjih razredov so se tudi obvezali sodelovati pri popisu kmečkih lastovk na gnezdiščih v Poljanski dolini. Na obisk je prišel tudi otroški vrtec in malčkom so učenci pokazali postopek izdelave ptičjih valilnic.
 
Ena lastovica še ne prinese pomladi!
Prišel je čas, ko se k nam ponovno vračajo ptice selivke in nas bodo s svojim petjem in bivanjem v naši bližini razveseljevale skozi vse leto. Prosimo Vas, da nas o svojih opažanjih obveščate, saj bi želeli zbrati čimveč podatkov o vračanju selivk. Sporočite nam kdaj ste prvič v vaši vasi opazili kmečke lastovke, vijeglavko, štorklje… Prva opažanja pa so že tukaj:
-        par kmečkih lastovk (Hirundo rustica) je bil opažen v Velikih Selih pri Adlešičih v soboto 23. marca, prav tako pa so prvo lastovico opazili v hlevu Laknerjevih v Špeharjih pri Sinjem Vrhu,
-        štrk, štorkljin samec (Ciconia ciconia) je prišel urejat gnezdo v Griblje v petek 15. marca, družica štorklja pa se mu je pridružila 24. marca 2013.
 
Zadnji sneg jo je ptičkom zelo zagodel. Že tako imajo veliko dela pred gnezdilno sezono: iskanje partnerjev, boji za samičke in teritorij, popravilo gnezd in iskanje hrane, sedaj pa še težave s snegom. Nujno potrebujejo hrano, saj je pod snežno odejo ne morejo najti, zato jim pomagajte in ponovno napolnite ptičje krmilnice. Na cesti velja tudi velika previdnost, saj ptiči sedajo na splužene ceste. Tudi štorklje je sneg presenetil. Mraz bodo že zdržale, a ne morejo do hrane, saj je snežna odeja debela in zaradi zmrzali tudi zelo trdna.
 
Živalim bomo ponudili sveže ribice, kuhane makarone in kuhinjske ostanke. Pomagajmo vsi.
 
Boris Grabrijan, direktor KP Kolpa
Datum novice 27-03-2013 :: Objavil
Domov :: Krajinski park Kolpa :: Javni zavod :: Naravni spomeniki :: Kulturni spomeniki :: Kultura in običaji :: Turizem :: Kmetijstvo
 
 
 
Kolofon
Izvedba :: p@rtner