::
Kontakt :: Zemljevid strani :: Prijava
 
Iskanje

novice
prireditve
projekti
naravni spomeniki
naravni rezervat
kulturni spomeniki
turizem
kmetijstvo
obrazci
razpisi
spletne povezaveNa Gregorjevo se ptički ženijo

Gregórjevo je praznik povezan z zaljubljenci (o Valentinovem kot takšnem prazniku se pri nas govori šele dobro desetletje). Tega dne, torej 12. marca se po ljudskem izročilu, ptički ženijo.

 

In zakaj pravimo, da se prav na Gregorjevo ptički ženijo? Ker je nekoč - po julijanskem koledarju bil god sv. Gregorja na prvi pomladanski dan. Z uveljavitvijo novega koledarja - gregorijanskega namreč, leta 1582, pa se je god iz 21. marca premaknil na 12 marec. Pa gregorijanski koledar ni dobil svojega imena po Gregorju Velikemu (papež okoli 540 leta) ki goduje ta dan, pač pa po utemeljitelju popravljenega koledarja papežu Gregorju XIII, ki je živel dobrih 1.000 let pozneje. Simbolni izraz, "da se ptički ženijo" pa pomeni, da ta čas že slišimo živahno žvrgolenje ptičev, dnevi so daljši in toplejši, pri delu ne potrebujemo luči, kmetje pričnejo z oranjem polj... Letos je vegetacija zaradi hude zime nekoliko zapoznela, a vseeno lahko slišimo glasno petje ptičev, ki se pripravljajo na gnezdilno sezono. Ponekod proslavijo ta praznik s spuščanjem lučk po reki ali potoku.

 

V Krajinskem parku Kolpa se na Gregorjevo spomnimo aktivnosti povezanih s ptiči. Zimski popis vodnih ptičev je za nami, sedaj pa se pripravljamo na prihod ptic selivk. Zabeležili bomo prihod kmečkih lastovk, kukavic, štorkelj, vijeglavk... in prosimo tudi Vas, da nam tako kot že vrsto let, sporočite vaša opažanja. Pozneje pa bomo - že četrto leto zapored popisali vsa gospodinjstva v parku in zabeležili prisotnost lastovičjih gnezd in njihovo število.

 

Najprej je pred nami naloga izdelave in postavitve ptičjih valilnic. Aktivnost bomo ponovili v osnovnih šolah na območju Krajinskega parka Kolpa. Z učenci bomo izdelali ptičje valilnice in jih skupaj postavili ob pohodnih poteh in učnih poteh v parku in pozneje spremljali njihovo naselitev. Bodoči »ranger-ji« - prostovoljni mladi naravovarstveni nadzorniki bodo morali opraviti več različnih izobraževanj. Izdelava in postavitev ptičjih valilnic, ter poznejše opazovanje sprememb bo ena od obveznih aktivnosti, ki jim bo približala naravo in ukrepe njenega varovanja ter promocijo. Saj ne, da bi ptiči potrebovali našo pomoč pri izdelavi bivališč - to znajo še vedno narediti sami - s tem jih le privabimo v svojo bližino in jih lažje opazujemo, popisujemo spremembe in se od njih vedno znova učimo.

 

 

 

Sv. Gregorij je sicer zavetnik rudnikov, zidarjev, izdelovalcev gumbov in pozamentov (našitkov), učenjakov, učiteljev, študentov; priporočajo se mu žene za rodovitnost, pomagal je zoper kugo, predvsem pa je patron glasbenikov, pevcev, pevskih zborov ter zborovskega in koralnega petja. Torej je dober skoraj za vse.

 

Datum novice 12-03-2013 :: Objavil
Domov :: Krajinski park Kolpa :: Javni zavod :: Naravni spomeniki :: Kulturni spomeniki :: Kultura in običaji :: Turizem :: Kmetijstvo
 
 
 
Kolofon
Izvedba :: p@rtner