::
Kontakt :: Zemljevid strani :: Prijava
 
Iskanje

novice
prireditve
projekti
naravni spomeniki
naravni rezervat
kulturni spomeniki
turizem
kmetijstvo
obrazci
razpisi
spletne povezaveKulturno društvo Božo Račič Adlešiči z novo zgoščenko in kroniko

Zbor članov in pregled dela!

 

Kulturno umetniško društvo Božo Račič Adlešiči se je zbralo pretekli petek na občnem zboru in gostom ter članom predstavilo rezultate svojega dela v minulem letu in se dogovorilo za aktivnosti v letu 2013.

 

 

Društvo ima že dolgoletno tradicijo. Adlešičani smatrajo kot mejnik organiziranega delovanja kulturnega društva leto 1908. Takrat so se Adlešičani skupaj z Predgrajci pod vodstvom Ivana Feliksa Šašlja odpravili na Dunaj, na cesarski dvor, kjer so "vodili Zelenega Jureta" v povorki predstavnikov vseh cesarju podložnih narodov. Poklonili so se cesarju in kralju Francu Jožefu I., saj je bila velika slovesnost pripravljena ob priložnosti 60 letnice njegove vladavine (cesar je dočakal visoko starost 86 let). Formalna ustanovitev društva pa je bila urejena leta 1922 in za to se je takrat potrudil nadučitelj v Adlešiški ljudski šoli gospod Božo Račič-Kume. Zaradi njegovega velikega prispevka k ohranjanju kulture in razvoju Adlešič si je društvo tudi nadelo njegovo ime, še vedno pa neguje dobre odnose in sodelovanje s Kumetovimi otroci in vnuki.

 

Pa društvo ne živi le na starih lovorikah. Nekaj več kot 50 članov (bilo pa jih je že tudi dvakrat toliko) deluje v 6 sekcijah: oktet Prelo, Tamburaška skupina, Veteranska tamburaška skupina, pevska skupina Kresnice-predice, mlajša pevska skupina Kresnice in Folklorna skupina. V nekaterih letih je društvo naredilo po vsej Sloveniji in tudi tujini tudi več kot 100 nastopov, lani več kot 80. Leta 2008 je društvo proslavilo jubilej - stoletnico z nastopom na Poletnem festivalu v dvorcu Schonbrunn (kot druga slovenska skupina v 30 letni zgodovini festivala), nekoč letni rezidenci Habsburžanov.

 

Po večletnih snemanjih v novomeškem studiu Metulj, prostorih KP Kolpa in cerkvi sv. Nikolaja v Adlešičih je končno izšla zgoščenka - Zvočna podoba današnjih Adlešičev: Adlešička pisanica in sicer kot del zbirke SOZVOČJA. Izbor pesmi je naredila legendarna Jasna Vidakovič, velika poznavalka ljudske glasbe, ki je več let vodila oddajo na Radio Slovenija: "Slovenska zemlja v pesmi in besedi". Producenta zgoščenke sta Janez Dovč in Tončka Jankovič, da pa je delo po letih odrekanja v društvu ugledalo luč sveta so moči združili: Glasbena zadruga Celinka, Zavod Godibodi, KED Folk Slovenija, KUD Božo Račič in Javni zavod Krajinski park Kolpa. Projekt sta podprla tudi Občina Črnomelj in JSKD. A to še ni vse. V naslednjem mesecu bosta predstavljeni še dve zgoščenki in monografija Adlešička pisanica. O tem pa več takrat. Letos bo sekcija društva - moški oktet Prelo praznoval 10 obletnico delovanja.

 

Društvo pa ni aktivno le na kulturnem področju. V okviru projekta LEADER, "Eko-etno doživetja ob Kolpi", ki ga vodi KP Kolpa, bodo s prostovoljnim delom pri postavitvi apnenice in vuglenke ter ureditvi okolja prispevali dobrih 6.000 €. Nobeden od partnerjev ne premore veliko finančnih sredstev, a v slogi, kjer vsi prispevamo največ v okviru možnosti, lahko skupaj naredimo veliko. Za velik uspeh društva so zaslužni vsi člani, največja zahvala za dosežene rezultate pa gre najbolj prizadevnima: predsednici Majdi Veselič in tajnici Tončki Jankovič. Vesela novica prihaja tudi iz Podružnične osnovne šole Adlešiči kjer bodo po upokojitvi učiteljice Tončke Starešinič vseeno nadaljevali z folklornimi vajami za 17 učencev od 1-5 razreda.

 

Foto: Jasmina Grabrijan, Tončka Jankovič, Boris Grabrijan in arhiv KUD B.R. Adlešiči

 

Datum novice 02-03-2013 :: Objavil
Domov :: Krajinski park Kolpa :: Javni zavod :: Naravni spomeniki :: Kulturni spomeniki :: Kultura in običaji :: Turizem :: Kmetijstvo
 
 
 
Kolofon
Izvedba :: p@rtner