::
Kontakt :: Zemljevid strani :: Prijava
 
Iskanje

novice
prireditve
projekti
naravni spomeniki
naravni rezervat
kulturni spomeniki
turizem
kmetijstvo
obrazci
razpisi
spletne povezaveSkupnost naravnih parkov Slovenije v Berlinu

 

Ministrstvo za kmetijstvo in okolje se že tradicionalno predstavlja na »Zelenem tednu« v Berlinu, tokrat je osrednja tema: NARAVNI PARKI SLOVENIJE
 
Vse od leta 1997 se Slovenija kontinuirano predstavlja na Zelenem tednu v Berlinu (letos od 18. do 25. januarja). Ta največji sejem prehrane in kmetijstva je ne le nemška, pač pa osrednja Evropska sejemska prireditev za predstavitev kmetijstva, kulinarike, turistične ponudbe in storitev. V Berlinu redno ugledajo luč sveta tudi nove kmetijske politike, zato se poleg kmečkih lobijev in prehrambne industrije, tu sreča tudi rekordno število kmetijskih ministrov iz celega sveta.
 
Minister za kmetijstvo in okolje Franc Bogovič se je tokrat odločil predstaviti povezanost zavarovanih območij, podeželja in kmetijstva, zato je bila osrednja točka Slovenske predstavitve namenjena naravnim parkom. Po pooblastilu skupnosti naravnih parkov Slovenje je ob sodelovanju vseh parkov organiziral Javni zavod Krajinski park Kolpa.
 
Obiskovalce želimo pritegniti k odkrivanju slovenskih posebnosti in skrivnosti naših parkov, izjemne biotske pestrosti ter drugih naravnih in kulturnih značilnosti, ki prav tako nudijo možnosti za aktivni oddih. Peka pogače, pisanje pisanic, polstenje se je izkazalo kot odlična animacija, ki mimoidoče privabi bliže in jih opogumi, da sedejo k bogato obloženi mizi na kateri strežejo z dobrotami Turistične kmetije Firbas, ob tem pa se seznanijo s parki in turistično ponudbo Slovenije. Pri prestavljanju turističnih destinacij, predvsem v zavarovanem območju, predstavnikom Slovenske turistične organizacije pomagajo tudi kolegi iz Škocjanskih jam in Triglavskega narodnega parka. Svoje proizvode na sejmu predstavljajo Sečoveljske soline d.o.o, Kozjanski regijski park, TNP in KP Kolpa. Poleg odlične pogače Tončke Jankovič je bilo mogoče poskušati (predvsem pa kupiti) tudi žganja, suho sadje, sokove, bovli, piščalke, pisanice, vezenine, polstene izdelke in druge proizvode belokranjskih mojstrov: Družine Žagar, Filak, Vesne Veselič, Slavice Jankovič in vinarstva Dolc. Z reklamnimi materiali pa je predstavitev v Berlinu podprl tudi RIC Bela krajina. Posebna zahvala gre tudi podjetju Adria mobil d.o.o., ki je z brezplačno izposojo avtodoma Krajinskemu parku Kolpa omogočil predstavitev v Berlinu, saj zaradi težke finančne situacije ta sicer ne bi bila mogoča.
 
Sicer pa je imel zelo veliko obveznosti in srečanj v Berlinu tudi minister za kmetijstvo in okolje Franc Bogovič, slovensko stojnico in ponudbo na njej pa je izkoristil tudi za številna bilateralna srečanja s kolegi ministri. Sejem sta obiskala tudi predsednik Odbora za kmetijstvo in okolje mag. Dejan Židan in sekretarka Dragana Čuljkovič, ki sta se na slovenski stojnici sestala tudi s kolegi - odborom za kmetijstvo iz nemškega Bundestaga.
 
Zeleni teden je tudi priložnost za srečanje s slovenskimi izseljenci v Berlinu. Ti se sestajajo tudi v okolju cerkve, ki jo vodi legendarni slovenski župnik Izidor Pečovnik - Dori. Sv. maše in družabnega dogodka - Antonovega, se je udeležil tudi minister Bogovič in delegacija. Belokranjci smo za sicer bogato obloženo mizo pripevali še sveže pogače, žganje in salame. Sečoveljske soline so Slovence obdarile z morsko soljo (zelo veseli, ker je v njej le sonce, brez dodatkov...), Kozjanski park pa je za otroke (župnija ima tudi vrtec) prispeval odlične sadne sokove. Brošure - koledarja KP Kolpa s slovenskimi avtohtonimi pasmami so bili veseli prav vsi, župnik Dori pa bo v župnijski knjižnici imel odslej tudi monografijo Zelena Slovenija, ki predstavlja tudi vse slovenske parke.
 
Čeprav je bil delavnik zelo dolg in vožnja do Berlina (in nazaj) naporna, je bil proti jutru še čas za obisk največjih znamenitosti tega 3,5 milijonskega mesta (resda kar v delovnih oblekah), kar nam je omogočila rojakinja Martina Konda, ki dela kot socialna delavka, aktivna pa je tudi kot učiteljica in novinarka. 
 
FOTO: Tončka Jankovič, Boris Grabrijan
Datum novice 20-01-2013 :: Objavil
Domov :: Krajinski park Kolpa :: Javni zavod :: Naravni spomeniki :: Kulturni spomeniki :: Kultura in običaji :: Turizem :: Kmetijstvo
 
 
 
Kolofon
Izvedba :: p@rtner