::
Kontakt :: Zemljevid strani :: Prijava
 
Iskanje

novice
prireditve
projekti
naravni spomeniki
naravni rezervat
kulturni spomeniki
turizem
kmetijstvo
obrazci
razpisi
spletne povezave



Škocjanski zatok in Mašun

 

Deležniki Krajinskega park Kolpa na strokovni ekskurziji!
 
Konec lanskega leta je bila zaradi močnega sneženja odpovedana ekskurzija prebivalcev in sodelavce Krajinskega parka Kolpa na Notranjsko in Primorsko. V soboto pa je več kot 50 udeležencev ujelo verjetno še zadnje primerno januarsko vreme za takšno izobraževanje, saj je že v nedeljo sneg pobelil večino države.
 
Tokrat je bilo izobraževanje namenjeno spoznavanju Gozdne učne poti Mašun. Posebno doživetje je bilo vodenje skupine, ki ga je izvedla sodelavka Zavoda za gozdove Slovenije, območna enota Postojna Špela Habič, ki je tudi predstavila zgodovino gospodarjenja z gozdovi in divjadjo na tem koncu. Skupaj smo spoznavali kako lahko preproste vsebine ob ustrezni interpretaciji postanejo zelo zanimive in so izziv za diskusijo, saj pritegnejo. Po ogledu učne poti je sledil tudi ogled kratkega filma o naši največji zveri - rjavem medvedu, ki domuje v teh gozdovih.
 
Drugi del izleta pa je bil namenjen drugemu zavarovanemu območju - Naravni rezervat Škocjanski zatok pri Kopru. Sodelavca Društva za opazovanje in preučevanje ptic Slovenije (DOPPS), ki ima koncesijo upravljanja z rezervatom Bojana Lipej in Igor Brajnik. Takoj po toplem sprejemu kolegov in bogati pogostitvi pa so Belokranjcem predstavili 122 hektarjev veliko zavarovano območje, ki je nastalo na robu mesta in je bil nekoč zanemarjeno ter celo pravo odlagališče odpadkov. Danes je osrednje prezimovališče ptičev v Sloveniji, sicer pa dom številnih zanimivih rastlinskih in živalskih vrst.
 
Nekateri prebivalci KP Kolpa so tokrat prvič spoznavali pomembne ptice, večina pa je prvič videla v živi tudi nutrije in podolsko govedo, bližnjega sorodnika boškarinov.
 
Tudi letos bomo izvedli v drugi polovici podobno strokovno ekskurzijo - imate predlog kaj bi bilo zanimivo videti tokrat?
 
 

 

 
Foto: Tončka Jankovič, Igor Grašak, Boris Grabrijan
 
Datum novice 13-01-2013 :: Objavil




Domov :: Krajinski park Kolpa :: Javni zavod :: Naravni spomeniki :: Kulturni spomeniki :: Kultura in običaji :: Turizem :: Kmetijstvo
 
 
 
Kolofon
Izvedba :: p@rtner