::
Kontakt :: Zemljevid strani :: Prijava
 
Iskanje

novice
prireditve
projekti
naravni spomeniki
naravni rezervat
kulturni spomeniki
turizem
kmetijstvo
obrazci
razpisi
spletne povezaveDelavnica o upravljanju zavarovanih območij

Zavarovana območja narave

 

… predstavljajo enega ključnih elementov varstva narave. To dosegamo skozi ustrezno upravljanje teh območij. Zaradi želje, da se upravljanje kar najbolj sistematično uredi, je ministrstvo za okolje in prostor pripravilo v petek 21 novembra 2008 v Grajskem vrtu v Boštanju delavnico (bodoči krajinski park Radensko polje), na kateri so uprave parkov s strokovnimi službami MOP analizirale rezultate vprašalnika, ki je del metodologije za hitro ocenjevanje in določitev upravljavskih prioritet (z mednarodno kratico RAPPAM). Analiza je del večjega projekta – Zavarovana območja v dinarski regiji, ki ga vodi in financira WWF.

 

Delavnica se je pričela s predstavitvijo  rezultatov kot zbirnik podatkov in pregled stanja v posameznem parku, ki so bile skoncentrirane v obliki ugotavljanja groženj zavarovanemu območju in pritiskov, ki se na območje že izvajajo. Po skupnem analiziranju ugotovitev ankete je sledilo delo po delavnicah na katerih so bili oblikovani nabori prednostnih nalog za doseganje želenih ciljev. Ob koncu delovnega dne se je delavnici pridružil tudi gospod Janez Podobnik, ki je do petka opravljal funkcijo ministra za okolje in prostor.

 

Na delavnici je sodelovalo vseh 9 parkov ki imajo upravljavce, med njimi  tudi trije zaposleni v Javnem zavodu Krajinski park Kolpa. Kot poseben problem je bilo izpostavljeno pereče vprašanje upravljanja zavarovanih območij, saj ima od skupno 46 parkov, ustrezno urejeno upravljanje le 9 parkov.

 

Datum novice 21-11-2008 :: Objavil
Domov :: Krajinski park Kolpa :: Javni zavod :: Naravni spomeniki :: Kulturni spomeniki :: Kultura in običaji :: Turizem :: Kmetijstvo
 
 
 
Kolofon
Izvedba :: p@rtner