::
Kontakt :: Zemljevid strani :: Prijava
 
Iskanje

novice
prireditve
projekti
naravni spomeniki
naravni rezervat
kulturni spomeniki
turizem
kmetijstvo
obrazci
razpisi
spletne povezaveBadnjik

Badnjik

je stara vrsta obrednega kruha v Beli krajini,

pripravljajo pa ga z veliko okrasja ob božičnem času.

 

Gospodinja na badnjik (dan pred božičem) zamesi kruh in ga z oblikovanjem testa dodatno okrasi in premaže z jajcem. V večjih družinah je gospodinja pripravila več hlebcev. Ko je kruh pečen, ga družina postavi pod božično drevo k jaslicam. Na novo leto - 1 januarja zjutraj pa gospodar hlebec kruha razdeli vsem živalim na kmetiji - kot prvi obrok v letu.

 

Živina tako deli enako hrano z družino; badnjik pa naj bi vsem prinesel srečo, zdravje in plodnost. Tudi Boris Raztresen - po domače Financarov Bore, je prvi dan v tem letu ponovil starodavni obred in s slastnim kruhom razveselil kokoši, gosi, race, osličke in govedo na svoji kmetiji v Rimu (pri Adlešičih).

 

Priprava takšnega kruha je bila poznana tudi drugod po Sloveniji, imenujejo pa ga še božičnik, poprtnik, župnik...

 

Naš, v vseh pogledih veliki učitelj - župnik v Adlešičih, Ivan Feliks Šašelj (1859-1944) je v Bisernicah II. (1909)zapisal vražo iz Adlešič: "Na novo leto - 1 januarja po polnoči gredo dekleta na zdenec po vodo. Katera odnese prva vode, zagradi zdenec s trnjem in kamenjem, da ne morejo druge lahko do vode. O tej, ki prva pride in odnese vodo pravijo, da se bo tisto leto prva udala (omožila).

Šašelj pa je že leta 1906 v Bisernicah zapisal tudi: "Isto tako na novo leto dajo živini, vsaki glavi po kos božičnika."

 

 

Veliko sreče tudi Vam v letu 2013 želi

ekipa Krajinski park Kolpa

 

Anita, Boris, Igor, Tončka

 

 

Datum novice 01-01-2013 :: Objavil
Domov :: Krajinski park Kolpa :: Javni zavod :: Naravni spomeniki :: Kulturni spomeniki :: Kultura in običaji :: Turizem :: Kmetijstvo
 
 
 
Kolofon
Izvedba :: p@rtner