::
Kontakt :: Zemljevid strani :: Prijava
 
Iskanje

novice
prireditve
projekti
naravni spomeniki
naravni rezervat
kulturni spomeniki
turizem
kmetijstvo
obrazci
razpisi
spletne povezaveDan SLOVENSKE HRANE

 

Razmišljaj globalno, jej lokalno!
 
Vlada RS je na oktobrski seji razglasila petek 16. novembra za DAN SLOVENSKE HRANE. Lani pričeta akcija s Tradicionalnim slovenskim zajtrkom v šolah, naj bi tako letos prerasla na višji nivo: začnemo z zajtrkom... in nadaljujemo z obroki sestavljenimi iz pridelkov domačih kmetij in izdelkov domače živalske industrije.
Vlada je s formalno razglasitvijo in aktivnostmi za uspešno izvedbo Dneva slovenske hrane dala domači hrani pomemben pečat ter spodbudila ozaveščanje javnosti o pomenu domače pridelave in predelave hrane ter njenega uživanja. Danes so torej po številnih vrtcih, osnovnih in srednjih šolah, bolnišnicah, domovih za ostarele in javnih zavodih pripravili Slovenski zajtrk ali malico.
 
Tudi v Adlešičih smo ustrezno obeležili današnji dan - v Javnem zavodu Krajinski park Kolpa je domača hrana redno na krožniku, s Tradicionalnim slovenskim zajtrkom pa so se akciji ponovno pridružili tudi Adlešiški osnovnošolci. Udenci in učiteljice so uživali v domačih jabolkih, medu čebelarstva Zore iz Črnomlja ter polnomastnem mleku in skuti iz kmetije Lojzeta Štruclja - Kašarja iz Gribelj, kruh pa je prišel iz lokalne pekarne.  
Ob odlični hrani so uživala vsa čutila.
 
Od lanskoletne promocijske aktivnosti, do letos ni bilo narejenega vidnega napredka. In zakaj ne, če v domači hrani vsi uživamo? Je boljša in zagotovo manj obremenjuje okolje, če ne potuje skozi vso državo, celo Evropo, znaten del živil pa prepluje tudi oceane.
Izgovori na obveznosti iz zakona o javnem naročanju so neumestni: v belokranjske osnovne šole prihajajo pekovski izdelki za šolsko malico iz 240 km oddaljenega Maribora. V Beli krajini je več odličnih lokalnih pekarn. Nerealno bi bilo pričakovati enako kakovost hrane, ki prepotuje takšno razdaljo in je finančno konkurenčna. Podobno je tudi z mlekom iz sosednje vasi, ki potuje v Ljubljano, pa tudi v Italijo, žal pa ne v vaško šolo. Tudi različnega sadja je v okolici veliko, spodbuditi pa bi bilo potrebno še organizirano pridelavo zelenjave.
 
Da bodo tovrstne aktivnosti obrodile sadove, se moramo potruditi vsi skupaj in našim otrokom, ter vsem nam zagotoviti okusno in varno, lokalno pridelano hrano. V času vse hujše nezaposlenosti in gospodarske recesije bodo tudi tako drobne aktivnosti pomembne za ohranjanje poseljenosti slovenskega podeželja.
 
Javni zavod Krajinski park Kolpa in kmetija Vučji ogrizek pa so v okviru današnje akcije prispevali nagrado v obliki brezplačnega obiska za nagrajeno šolo in vrtec - po izboru organizatorja. Tudi ta aktivnost naj bi prispevala k promoviranju narave, kmetovanja, varstva okolja in sobivanja.
 
Vsak dan naj bo dan slovenske hrane!
Datum novice 16-11-2012 :: Objavil
Domov :: Krajinski park Kolpa :: Javni zavod :: Naravni spomeniki :: Kulturni spomeniki :: Kultura in običaji :: Turizem :: Kmetijstvo
 
 
 
Kolofon
Izvedba :: p@rtner