::
Kontakt :: Zemljevid strani :: Prijava
 
Iskanje

novice
prireditve
projekti
naravni spomeniki
naravni rezervat
kulturni spomeniki
turizem
kmetijstvo
obrazci
razpisi
spletne povezaveModre daljave - predstavitev knjige Veste Vanell

 

Na Martinovo v Modrih daljavah...
 
V soboto 10. novembra je verjetno velika večina Belokranjcev martinovala po zidanicah in na velikih prireditvah; manjša skupinica pa je v Adlešičih prisluhnila življenjski zgodbi in modrostim iz biografske knjige "Modre daljave" v kateri se nam predstavlja pesnica in pisateljica Vesta Vanell.
 
Ljubljančanka, ki že vrsto let živi med Belokranjci in se je v pokrajino belih brez popolnoma vživela, nam je pričarala zanimiv večer poezije proze in glasbe, v kateri smo se spomnili legendarne pevke Lole Novaković, ki je s svojim izrednim glasom slovela predvsem v 60-ih letih prejšnjega stoletja. Nastopila in zmagovala je po različnih festivalih takratne Jugoslavije in po vsej Evropi. Dosegla je tudi največji "slovenski evrovizijski uspeh", saj je leta 1962 pela skladbo Jožeta Privška "Ne pali svetlo u sumrak" na Evroviziji v Luksemburgu in zasedla 4 mesto.
 
Pred samo predstavitvijo knjige in Lole ter velikega avtoričinega prijateljstva z znano pevko pa nas je Vesta popeljala tudi skozi razmišljanje o branju knjig. Kako jih beremo, zakaj je pomembno da segamo po knjigah in zakaj se ne smemo popolnoma prepustiti računalniku in internetu.
 
Vesta Vanell je imela z znano angleško glasbenico in vsestransko umetnico Shirlie Roden s katero je prišla v Belo krajino, velike načrte z ustanovitvijo pomembnega kulturnega in duhovnega centra. Žal sta se pozneje s Shirlie razšle in zdelo se je, da se je Vesti s tem podrl svet. A sledila je misli "Ko se ena vrata zaprejo, se vedno odpro druga. Ali pa se odpre vsaj okno". In tako se je pričelo novo - belokranjsko obdobje polno ustvarjalnosti. Sadove tega dela pa Vesta deli z javnostjo.
 
In še:
V Adlešiškem koncu je bil v soboto najštevilčnejši tradicionalni pohod "Od Luciča do Luciča" na katerem so udeleženci v večurnem pohodu obiskali zidanice na Mali in Veliki Plešivici ter Priložniku, s startom pri Luciču v Gorenjcih (družina Požek) in ciljem v Lucičevi zidanici na Priložniku.
 
Naslednji večji kulturni dogodki v KP Kolpa pa bodo konec leta ali v začetku prihodnjega leta: letni koncert KUD Božo Račič, predstavitev knjige in zgoščenk, predpremiere dokumentarnih filmov RTV Slovenija, ki so nastajali na zavarovanem območju KP Kolpa in podobno
Datum novice 11-11-2012 :: Objavil
Domov :: Krajinski park Kolpa :: Javni zavod :: Naravni spomeniki :: Kulturni spomeniki :: Kultura in običaji :: Turizem :: Kmetijstvo
 
 
 
Kolofon
Izvedba :: p@rtner