::
Kontakt :: Zemljevid strani :: Prijava
 
Iskanje

novice
prireditve
projekti
naravni spomeniki
naravni rezervat
kulturni spomeniki
turizem
kmetijstvo
obrazci
razpisi
spletne povezaveInfo točka KP Kolpa - Dolenjci

Ob svetovnem dnevu kmetic otvoritev nove informacijske točke!

 

Javni zavod Krajnski park Kolpa je od KZ Krka (pravna naslednica KZ Črnomelj) odkupil zapuščeno zbiralnico mleka v vasi Dolenjci. Objekt, ki je bil nekoč pomemben vezni člen med malimi pridelovalci mleka in industrijsko predelavo tega v Ljubljanskih mlekarnah je pričel propadati, okolica pa je postala odlagališče neuporabnih predmetov. Po ureditvi okolice in zunanjosti zbiralnice mleka, ki vabi obiskovalce v zavarovano območje bo sledila tudi obnova notranjosti, da bodo prihodnji rodovi ohranili vedenje o nekoč najpomembnejši kmetijski panogi v okolici. Danes je situacija žal takšna, da je v celi vasi le še ena krava. Navkljub težavni finančni situaciji je javni zavod zmogel skromno investicijo in ima namen tudi v bodoče urejati manjše info točke na celotnem zavarovanem območju.

 

Na otvoritvi so se zbrali krajani, ki so nekoč prinašali v zbiralnico doma prirejeno mleko in se skupaj z nami spominjali časov ko so opravljali dejavnost, ki je bila odločilnega pomena za družinski prihodek. Seveda so se spomnili tudi različnih veselih in težkih trenutkov iz tistih časov. Zelo lepo je to dogajanje opisala Ana Cvitkovič-Stipaničeva.

Program so po nagovoru direktorja Javnega zavoda Krajinski park Kolpa Borisa Grabrijana popestrili še pevci Okteta Prelo iz KUD Božo Račič Adlešiči, Martina Janžekovič je v imenu predsednice Zveze kmetic Slovenije spregovorila o pomembnem terminu za ženske iz kmečkega podeželja, prenovljeni objekt pa je slavnostno odprla najstarejša krajanka Dolenjcev Ivana Vardijan.

 

Danes še zelo vitalna Johanka (kot Ivano kličejo domačini) šteje 94 let se je z veseljem spominjala časov, ko je v zbiralnico mleka prinašala mleko svojih treh krav. Vsi skupaj pa so v nadaljevanju še pozno v noč proslavili Svetovni dan kmetic 15. oktober, ki je tudi obletnica smrti viteza Ivana Feliksa Šašlja, ki je kot kaplan in župnik v Adlešičih služboval kar 39 let in s svojimi knjigam, članki in delom pustil nepozaben pečat Adlešičem in celotni Beli krajini, kakor tudi slovenski ornitologiji.

 

Foto: Igor Grašak, Boris Grabrijan

 

 

Datum novice 15-10-2012 :: Objavil
Domov :: Krajinski park Kolpa :: Javni zavod :: Naravni spomeniki :: Kulturni spomeniki :: Kultura in običaji :: Turizem :: Kmetijstvo
 
 
 
Kolofon
Izvedba :: p@rtner