::
Kontakt :: Zemljevid strani :: Prijava
 
Iskanje

novice
prireditve
projekti
naravni spomeniki
naravni rezervat
kulturni spomeniki
turizem
kmetijstvo
obrazci
razpisi
spletne povezaveLe malce več kot eno minuto za strižo ene ovce

 

Praznik rejcev drobnice!
 
"Pod streho" uspešno spravili že 17. Državno tekmovanje v striženju ovac. Rejci ovac in koz združeni v Zvezo društev rejcev drobnice Slovenije so v soboto 29. septembra v sodelovanju s Kmetijsko založbo - revijo Drobnica in Biotehniško fakulteto, oddelkom za zootehniko na Rodici pri Domžalah pripravili zanimiv dogodek, ki je združeval več različnih prireditev.
 
Poleg osrednjega dogodka - državnega tekmovanja v striženju ovac, ki vedno pritegne največ gledalcev so si obiskovalci lahko ogledali tudi Državno razstavo drobnice, na kateri so predstavljene avtohtone in tradicionalne slovenske pasme ovac in koz, pravilom iz rej, ki so prejele nagrado Ministrstva za kmetijstvo in okolje. Nagrade najboljšim rejam je podelila generalna direktorica direktorata za kmetijstvo dr. Martina Bavec. Tokrat je sočasno potekala še specializirana razstava - 1. Razstava Oplemenjenih jezersko-solčavskih ovc; pasme, ki je plod dela strokovnjakov BF iz Rodice; njen idejni oče pa je upokojene prof. dr. Franc Zagožen, ki je tudi sam rejec ovac. Živali na tej razstavi so bile ocenjevane v treh kategorijah. Ob tej priložnosti se je svojemu največjemu strokovnjaku na tem področju - dr. Francetu Zagožnu (ki je javnosti poznan predvsem kot politik in nekdanji poslanec Državnega zbora RS), s posebnim priznanjem in praktičnim darilom - polstenim brezrokavnikom iz volne ovac JSR pasme zahvalila Zveza društev rejcev drobnice Slovenije in Biotehniška fakulteta, oddelek za zootehniko. Njegovo življenjsko delo so ob tej priložnosti predstavili: vodja strokovnih služb pri drobnici prof. dr Drago Kompan, prodekan Biotehniške fakultete prof. dr. Emil Erjavec in predsednik Priznane rejske organizacije ZDRDS Boris Grabrijan.
 
Prireditev na prostranem travniku je bila popestrena tudi z drugimi zanimivostmi: še posebno najmlajše so pritegnili osli istrske pasme, sicer vzrejeni v Beli krajini, na stojnicah pa so obiskovalci poskušali mlečne in mesne izdelke iz mesa in mleka ovac in koz - na voljo je bil celo sladoled iz kozjega mleka (kot posebno atrakcijo so ga jedli tudi vsi odrasli), razstave izdelkov iz volne, ves čas je potekala tudi delavnica polstenja volne, možen je bil nakup pašne opreme in podobno. V prostorih Biotehniške fakultete je potekalo tudi predavanje o elektronskem označevanju drobnice - ki je obvezno na trgu Evropske unije, a za Slovenski notranji trga velja izjema, da ga nismo obvezni uporabljati. Na stojnici je svoje delo predstavljal tudi Javni zavod Krajinski park Kolpa in poleg promocije zavarovanega območja predstavljal tudi delo na ohranjanju avtohtonih pasem živali in njihovo uporabo pri vzdrževanju naravnih vrednot v parku, ter delo na izobraževanju prebivalcev in obiskovalcev parka.
 
Najbolj pa je rejce in obiskovalce navdušil prikaz dela ovčarskih psov. Neža Bric je s Flayem - psom pasme Border colli (ki ga je pod strokovnim vodstvom sama trenirala v Italiji) prikazala uspešno zganjanje ovc na pašniku in njihovo vodenje do hleva - izključno z delom psa. Rejec - vodnik psa v tem primeru le zapre vrata hleva.
 
Tekmovanje v striženju ovac je potekalo v dveh kategorijah: s škarjami in električnimi strojčki. Državni prvak v striženju s škarjami je ponovno postal Andrej Škibin iz DRD Slovenske Istre in Krasa, ki je za strižo 3 ovac potreboval 12 minut in 13 sekund (s sodniškimi pribitki 15.13 min), sledili pa sta mu dami - na drugo mesto se je uvrstila Mojca Noč iz DRO Zgornje Gorenjske, tretje mesto pa je zasedla Katja Kokot iz DRD Haloze.
Tudi v še bolj atraktivni kategoriji striženja ovac - z električnimi strojčki je postal državni prvak Andrej Škibin iz Prelož pri Lokvi. Deset ovac je ostrigel v 11 minutah in 36 sekundah - KAR POMENI 1 MINUTA IN DOBRA SEKUNDA ZA ENO OVCO (s sodniškimi pribitki je to zneslo 14.21 min), na drugo mesto se je uvrstil lanskoletni prvak Alojz Novak iz Šentjerneja, ki je potreboval za 10 ovac le 24 sekund več, a s kvalitetno strižo zmanjšal razliko na pičlo sekundo. Na tretje mesto se je uvrstil Jernej Kokot iz Zgornega Dupleka. V finale (kjer se striže 10 ovac) se je kot edina ženska uvrstila še Katja Kokot iz Zgornjega Dupleka, ki se je uvrstila na četrto mesto. 
 
Slovensko državno prvenstvo poteka na način, da tekmovalec sam ujame ovco v boksu in jo pripelje na kraj striženja. Sodniška ura se ustavi, ko tekmovalec zapre vrata boksa za zadnjo ostriženo ovco. Poleg časa pa sodniki ocenjujejo ravnanje z ovco, kvaliteto strižnje in kaznujejo morebitne ureznine.
 
Rezultati ocenjevanja ovac oplemenjene jezersko-solčavske pasme ovc pa so: najlepšega plemenskega ovna je vzredil Janez Zobavnik iz OD Kamnik, ki je tudi lastnik najbolje ocenjene plemenske ovce, iz Pake pri Velenju pa je najlepšo jagnjico pripeljal Jože Ževart.
 
Vsa leta se ta osrednja prireditev rejcev drobnice odvija zgolj zaradi velike požrtvovalnosti in ogromno vloženega truda skupine članov zveze, podpirajo pa jo tudi manjši sponzorji in Ministrstvo za kmetijstvo in okolje.
 
 
Foto: Boris Grabrijan, Marjana Cvirn, Andrej Golob
Datum novice 01-10-2012 :: Objavil
Domov :: Krajinski park Kolpa :: Javni zavod :: Naravni spomeniki :: Kulturni spomeniki :: Kultura in običaji :: Turizem :: Kmetijstvo
 
 
 
Kolofon
Izvedba :: p@rtner