::
Kontakt :: Zemljevid strani :: Prijava
 
Iskanje

novice
prireditve
projekti
naravni spomeniki
naravni rezervat
kulturni spomeniki
turizem
kmetijstvo
obrazci
razpisi
spletne povezaveMarko Račič - Mojih 23 olimpijad

Odprta osebna razstava Marka Račiča v Slovenskem etnografskem muzeju!

 

V okviru osebnih razstav Moje življenje, moj svet, ki jih snuje Slovenski etnografski muzej je svoje življenje tokrat predstavil olimpijec Marko Račič. Svojo športno kariero, hobije in življenje predstavlja skozi predmete, dokumente in fotografije.

 

Vitalen 92 letnik, ki se je kot atlet udeležil olimpijskih iger 1948 leta v Londonu, potuje na povabilo olimpijskega komiteja Slovenije v Veliko Britanijo tudi letos. Delo Marka Račiča in povezanost družine Račič s SEM je v otvoritvenem nagovoru predstavila direktorica muzeja Bojana Rogelj Škafar. Predstavil se je tudi sam razstavljavec in podal glavne poudarke iz svojega življenja in svoje največje ljubezni: soprogo, družino, atletiko. V kratkem kulturnem programu so Marku Račiču pripravili presenečenje tamburaši FS KUD Božo Račič iz Adlešičev in Javni zavod Krajinski park Kolpa ter harmonikaš Nace iz Radovljice.

 

Družina Račič je z Adlešiči povezana že skoraj sto let. Božo Račič-Kume je bil 1919 leta nameščen v Adlešiče za nadučitelja v osnovno šolo in tam ostal pet let. Poleg tega, da je izobrazil številne Adlešičane je s svojim delom pustil nepozaben pečat v tej najbolj tipični belokranjski vasici in jo promoviral širom po Evropi. Pod njegovim mentorstvom so na svetovno razstavo v London potovale tudi adlešiške pisanice. O njegovi priljubljenosti govori tudi dejstvo, da se je v Adlešiče pogosto in rad vračal vse do pozne starosti, prijel pa se ga je vzdevek Kume (boter), Kulturno umetniško društvo, ki deluje že več kot 100 let, pa si je nadelo njegovo ime. Bil je neutruden zbiralec in popisovalec raznolikega enološkega gradiva in ga veliko rešil pred uničenjem. Štirje od petih Račičev otrok, tudi Marko, so rojeni v Adlešičih, v prostorih kjer danes deluje Javni zavod Krajinski park Kolpa.

 

O Božu Račiču krožijo številne anekdote, ena od njih pa pravi:

Nekoč je na šolska vrata Račič obesil listek na katerem je pisalo: "Pouka danes ne bo, ker sem šel v Črnomelj po meljo (moko), da bo žena spekla piškote za deco."

 

 

Foto: Tončka Jankovič, Boris Grabrijan

 

 

Datum novice 19-07-2012 :: Objavil
Domov :: Krajinski park Kolpa :: Javni zavod :: Naravni spomeniki :: Kulturni spomeniki :: Kultura in običaji :: Turizem :: Kmetijstvo
 
 
 
Kolofon
Izvedba :: p@rtner