::
Kontakt :: Zemljevid strani :: Prijava
 
Iskanje

novice
prireditve
projekti
naravni spomeniki
naravni rezervat
kulturni spomeniki
turizem
kmetijstvo
obrazci
razpisi
spletne povezavePuljenje lanu v Dragoših in laneni klobuki

 

Spoštovani!
 
Lanena polja v Beli krajini so odcvetela, sinjemodri drobni cvetovi so se zaprli in dozorela semena so varna v ovojnici. Da bi lan v prehrambne in tekstilne namene lahko uporabili, moramo pridelek pravočasno in pravilno pospraviti.
Če bi nas v pridelavi zanimal le pridelek semena bi ga lahko poželi. Tudi strojno. Ker pa želimo nadaljevati belokranjsko tradicijo predelave lanu v domače laneno platno, pa ga moramo populiti ali kot pravimo v Adlešičih popukati, saj je v predelavi v tekstil obvezna tudi koreninica bilk. To delo znamo pri nas opraviti le ročno, za kar pa je potrebno veliko parov pridnih rok, saj je Financarova njiva v Dragoših zelo velika. Verjetno tako velike njive lanu v Beli krajini nismo imeli že stoletje.
 
Zato Vas vabimo, da se nam pridružite pri puljenju lanu v četrtek 19 julija ob 16. uri in/ali v soboto 21 julija ob 8. uri na njivi v vasi Dragoši.
 
Vsi, ki vas postopek zanima in bi se priključili kot prostovoljci lahko pridete na Domačijo Raztresen v RIM št 1 ali pa na njivo v Draqgoše. Posevek je blizu glavne ceste Adlešiči – Metlika, vendar iz ceste ni vidna zaradi grička. Ko peljete iz smeri Adlešičev proti Gribljam zavijete na levo po prvi poljski poti ZA kapelico v Dragoših. Ob cesti bo postavljena ustrezna označba.
 
Poleg pridnih rok je obvezna tudi dobra volja, saj brez nje malica, ki jo pripravlja gospodinja in dobra kapljica, ki jo neguje gospodar sploh ne bosta teknila.
 
Vabita:
 
Krajinski park Kolpa in Domačija Raztresen  
 
Ob tem pa bi vas radi seznanili z novim uspehom pri naših prizadevanjih za uporabo lanenega platna v visoki modi. V Ljubljani živeča belokranjka se je lotila izziva oblikovanja vrhunskih pokrival iz belokranjskega platna. Več o tem v priloženem tekstu in fotografijah.
 
Poletje 2012 bomo pričakali v prvih oblačilih iz antičnega blaga.
Predstavljamo vam BELLAN
 
Ste tudi vi že kdaj z radovednostjo opazovali tkanine na muzejskih eksponatih in se spraševali, koliko dela je bilo potrebnega za eno preprosto ogrinjalo, ki so ga nosili naši predniki? In kako bi bilo, če bi platno še vedno izdelovali na roke?
 
Vas je kdaj zamikalo, da bi se tudi v vaši omari znašel kos iz antičnega materiala?
 
Pod imenom Bellan v teh dnevih nastajajo izdelki iz surovega, na roke tkanega lanenega plana, pridelanega po antičnih postopkih, iz 100% organskega, naravnega in surovega lanu. Domače laneno platno je bilo še pred kratkim prisotno le kot znamenitost in kulturna dediščina naših prednikov.
 
Ste vedeli, da ima 100% organsko, surovo, domače laneno platno
  • Hladilni učinek od 3 do 4 °C nižja temperatura kot na nepokritih delih kože
  • Sposobnost vsrkati do 35% vode in jo hitro oddati v okolico
  • Dobro prenaša visoke temperature.
  • Nevtralizira vonjave
  • Nudi odličen zaščitni filter proti kemičnim vplivom, hrupu in prahu
  • Za polovico znižuje sevanje sončnih gama žarkov
  • Spodbuja pozitivno energijo – čustva
  • Je odporno proti glivicam in bakterijam, preprečuje njihov razvoj in je odlična zaščita proti nekaterim boleznim
  • Ne akumulira statične elektrike
  • Je izjemno zračno
 
Bellan je produkt tesnega sodelovanja zaščitne znamke Galob in izdelovalca čepic Rikoma s 60 letno tradicijo, ob podpori Krajinskega parka Kolpa. Ustvarili smo kolekcijo čepic za moške in klobukov za ženske, ki jih lahko pomerite v trgovini s čepicami in krili Rikoma, na Kongresnem trgu 5, v Ljubljani.
 
Več informacij na: www.galob.si 
ali po telefonu 041 347 477
Datum novice 17-07-2012 :: Objavil
Domov :: Krajinski park Kolpa :: Javni zavod :: Naravni spomeniki :: Kulturni spomeniki :: Kultura in običaji :: Turizem :: Kmetijstvo
 
 
 
Kolofon
Izvedba :: p@rtner