::
Kontakt :: Zemljevid strani :: Prijava
 
Iskanje

novice
prireditve
projekti
naravni spomeniki
naravni rezervat
kulturni spomeniki
turizem
kmetijstvo
obrazci
razpisi
spletne povezavePogin rib v Kolpi

 

Na reki Kolpi opazili množičen pogin rib!
 
Prvi znaki najdenih rib v okolici Adlešičev so kazali na krivolov-lov z uporabo dinamita v reki, kar je bila še pred leti dokaj pogosta praksa nekaterih posameznikov; vendar se je pozneje pokazalo, da gre verjetno za pogin zaradi pomanjkanja kisika v vodi (nista pa izključena oba vzroka).
 
Visoke temperature vode, nizek vodostaj zaradi suše in dotrajanih jezov, eutrofikacija vodotoka in še kaj pa je lahko vzrok nizke koncentracije kisika v vodi - posledično pa tudi poginov rib.
Čeprav so v Kolpi podobne temperature že bile zabeležene: na nekaterih naravnih kopališčih je trenutno temperatura vode tudi višja od 27 st. C, tovrstnih težav doslej nihče ni registriral.
Pri rednem odvzemu vzorcev pri Zavodu za zdravstveno varstvo, enota Novo mesto niso opazili ničesar problematičnega, nedavno objavljeni rezultati stanja kopalnih voda za vso državo, pa so pokazali da je Kolpa ena najčistejših rek.
 
Javni zavod Krajinski park Kolpa, ki se je problema lotil v torek dopoldne, ko je opažen pogin rib je obvestil tudi Ribiško družino Črnomelj, Policijo, Zavod za zdravstveno varstvo in druge institucije.
Z monitoringom na celotnem območju parka in jemanjem vzorcev se bo nadaljevalo tudi naslednje dni in pretehtalo vse možne opcije vzrokov množičnega pogina in predvsem možnosti odpravljanja vzroka.
Po pregledanem terenu je mogoče poginule ribe najti vse od Vinice do Pobrežja (sistematičen monitoring višje ob reki se izvede šele jutri), največ mrtvih rib pa je v bližini strogega naravnega rezervata Hrastova loza pod Miliči, neposredno ob največji koloniji sivih čapelj pri nas.
Med poginulimi ribami prevladujejo mrene, najti pa je tudi vse druge vrste rib, žal tudi tiste iz rdečega seznama.
Sicer pa je bilo pri nadzoru v izjemno lepem okolju opaženo tudi veliko čapelj, rac mlakaric in tudi rac velikih žagarjev, ki so tudi letos vzredile zarod na Kolpi.
 
Krajinski park Kolpa vabi k sodelovanju vse strokovnjake ki bi lahko pomagali pri ugotavljanju vzroka pogina (in iskanju ustreznih rešitev), prostovoljce pa k pomoči pri odstranjevanju rib, saj gre ponekod za zelo velike količine rib, ki bodo sicer ostale v reki. 
Datum novice 04-07-2012 :: Objavil
Domov :: Krajinski park Kolpa :: Javni zavod :: Naravni spomeniki :: Kulturni spomeniki :: Kultura in običaji :: Turizem :: Kmetijstvo
 
 
 
Kolofon
Izvedba :: p@rtner