::
Kontakt :: Zemljevid strani :: Prijava
 
Iskanje

novice
prireditve
projekti
naravni spomeniki
naravni rezervat
kulturni spomeniki
turizem
kmetijstvo
obrazci
razpisi
spletne povezaveSvetovni dan okolja - 5. junij

 

Generalna skupščina OZN je leta 1972 razglasila 5. junij za Svetovni dan varstva okolja, leto 2012 pa je razglašeno za Mednarodno leto trajnostne energije.
 
Program ZN za okolje opredeljuje zeleno gospodarstvo kot možnost za večjo blaginjo ljudi in socialne pravičnosti, hkrati pa kot možnost za zmanjšanje tveganja za okolje. Ena temeljnih pravic človeka je tudi pravica do zdravega življenjskega okolja in je tudi ustavno opredeljena.
 
Učenci OŠ Podzemelj so Dan okolja obeležili z obiskom Krajinskega parka Kolpa -
 
pred dnevi ko so drugi razredi iz osnovne šole Podzemelj v Beli krajini prvič obiskali Šokčev dvor v Žuničih in se seznanili z osnovnimi podatki o zavarovanem območju, so se odločili, da si območje Krajinskega parka Kolpa ogledajo še podrobneje. V vodenem ogledu, ki so ga pričeli v Prelesju v Poljanski dolini in zaključili v Marindolu, pri 500 let stari lipi, so spoznavali predvsem naravo, pa tudi pomembne kulturne znamenitosti. V sproščenem vzdušju in prijetnem okolju so skozi igro spoznavali ožja zavarovana območja, občudovali lepo panoramo in spoznavali številne avtohtone vrste prostoživečih rastlin in živali. Ker je tudi kulturna krajina značilen element parka, pečat pa mu dajejo njegovi prebivalci so se seznanili tudi s kmetijstvom in rejo domačih avtohtonih pasem in vrst.
 
Na koncu, tik pred povratkom domov, pa še sladoled ob Kolpi. - To je zakon!
 
Tekst in foto: Boris Grabrijan
 
Datum novice 05-06-2012 :: Objavil
Domov :: Krajinski park Kolpa :: Javni zavod :: Naravni spomeniki :: Kulturni spomeniki :: Kultura in običaji :: Turizem :: Kmetijstvo
 
 
 
Kolofon
Izvedba :: p@rtner