::
Kontakt :: Zemljevid strani :: Prijava
 
Iskanje

novice
prireditve
projekti
naravni spomeniki
naravni rezervat
kulturni spomeniki
turizem
kmetijstvo
obrazci
razpisi
spletne povezaveDan odprtih vrat v KP Kolpa

 

Dan odprtih vrat v KP Kolpa ob priložnosti
Svetovnega dneva biotske raznovrstnosti – 22. maj
in Mednarodnega dneva naravnih parkov - 24. maj!
 
Znanstveniki po vsem svetu že vrsto let opozarjajo, da se raznolikost življenja na Zemlji zmanjšuje z veliko, pravzaprav osupljivo hitrostjo. Vsi lahko prispevamo k temu, da se zmanjševanje biotske raznovrstnosti vsaj upočasni, v kratkem pa se mora tudi ustaviti, saj bomo v nasprotnem primeru izgubili vso pestrost naravnega življenja, ki jo zagotavlja mati Narava. Naj se skrb za naravo v naših misli ne pojavi le enkrat na leto ko uradno obeležujemo ta dan, pač pa ga z drobnimi, a pomembnimi aktivnostmi udejanjamo vsakodnevno.
 
 
KRAJINSKI PARK KOLPA
 
Kaj mar sinjina ti morja,
kaj mar kraljestvo ti gora.
 
Obišči tu na jugu Bele nas krajine,
občuduj prekrasni košček domovine.
 
Lepota Kolpe te očara in prevzame,
Krajinski park z zelenjem svojim te objame.
 
Vživeti moraš se v ta svet,
opazovati, oči odprte imet.
 
Sprehodi po njegovi se pešpoti,
pokaže se ti v svoji vsej krasoti.
 
Opazuj vrst živalskih slikovitost,
rastlinja bujnega občuduj barvitost.
 
Slapovi davni, peneče struge in brzice,
ob vodi mlini opuščeni, uhojene stezice.
 
Čolnaril in sanjaril po reki boš lahko,
osvežil v njej razgreto si telo.
 
Tu ni ropota, brnenja, industrije,
le ljudje prijazni, večina kmečke domačije.
 
Če obiskal boš ta prelepi kraj,
verjemi, rad se vračal boš nazaj.
 
Saj v tej neokrnjeni naravi
si človek dušo in telo ozdravi.
 
Čuvajmo naravno to lepoto,
spoštujmo naših prednikov vrednoto.
 
(Marija Jaušovec, Preloka)
 
 
S to pesmijo je ob spontani recitaciji ob postanku na sprehodu po Krajinskem parku Kolpa Marija Jaušovec v nedeljo 20 maja predstavila svoje čutenje parka Kolpa obiskovalcem bodočega Centra za doživljanje biodiverzitete v Grudnih.
 
Izlet v Grdune pri Ziljah je bil samo eden od številnih dogodkov, ki so ga pripravili v Javnem zavodu Krajinski park Kolpa ob priložnosti tradicionalnega Dneva odprtih vrat KP Kolpa. Poleg obiska Grdunov kjer poteka obnova starega dvora in so v njem že postavljene nekatere naravoslovne razstave (V objemu reke in belih brez, Ribe reke Kolpe, Geološki stolpec Bele krajine) pa se je veliko dogodkov odvilo v Šokčevem dvoru.
 
Jernej Kavšek je v nabito polnem podu predaval o Orhidejah Bele krajine in po koncu predstavitve popeljal slušatelje tudi na okoliške travnike, kjer so v pičlih 20 minutah našli 5 različnih vrst kukavic na naravnih rastiščih. Žal je bilo zelo pomembno rastišče na Belokranjski čebelarski učni poti zaradi prezgodnje košnje pred dnevi uničeno in s tem biotska pestrost zmanjšana. Tudi tovrstnim dejanjem je namenjen 22 maj - da bi vendarle doumeli kako pomembno je ohranjati biotsko pestrost, posebno če za to ni potrebno žrtvovati ničesar drugega, pač pa zgolj prisluhniti naravi.
 
Sicer pa so si številni obiskovalci lahko ogledali bogate etnološke zbirke v kulturnem spomeniku in tudi filmsko produkcijo KP Kolpa. Pevke iz Žuničev in Adlešičev, ki jih je pred davnimi leti posnel dr. Marko Terseglav, pa so se predstavile na dveh zgoščenkah Glasbenonarodopisnega inštituta SAZU. Tako kot vedno so se predstavili tudi mojstri in mojstrice domače obrti z izdelki iz volne, lanu, ličkanja, vrbovine, leskovine, adlešiškimi pisanicami in drugimi izdelki.
Najpomembnejše pa je bilo zagotovo druženje krajanov, prebivalcev parka z gosti iz drugih okolij in uslužbenci Javnega zavoda Krajinski park Kolpa.
 
Druženje in pogovor - je preprost ključ do modela dobrega upravljanja zavarovanega območja. Ob dobri kapljici in belokranjskem jagenjčku na ražnju pa ni manjkala niti domača pesem.
 
Fotografije: Tončka Jankovič, Boris Grabrijan
Datum novice 20-05-2012 :: Objavil
Domov :: Krajinski park Kolpa :: Javni zavod :: Naravni spomeniki :: Kulturni spomeniki :: Kultura in običaji :: Turizem :: Kmetijstvo
 
 
 
Kolofon
Izvedba :: p@rtner